Новий графік роботи та обмеження на товари: чи загрожує Україні продуктовий дефіцит

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Великі супермаркети скорочують час роботи через обмеження громадського транспорту, що запроваджені під час всеукраїнського карантину. При цьому в компаніях обіцяють, що новий графік не вплине на доступність товарів і сервіс для покупців. Також окремі мережі магазинів запроваджують обмеження на продаж товарів в одні руки. Наприклад, у деяких випадках обмеження стосуються води, пива і напоїв. Їх продають не більш ніж 12 одиниць в одні руки. Інші продукти можна купити, але щонайбільше п'ять одиниць або п'ять кілограмів на людину. Голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко в коментарі «Слово і Діло» пояснив, що порожніх прилавків побоюватися не варто, дефіциту продуктів із соціального кошика не буде.

«Україна забезпечує себе за всіма культурами практично на 100%. Більш того, країна експортує аграрну продукцію досить непогано. На сьогоднішній день ми забезпечені повністю», – пояснив Дорошенко.

При цьому економічний експерт уточнив, що зараз головне питання не в дефіциті товарів, а в ціновій стабільності в умовах девальвації гривні.

Харчі додому: служби доставки в період карантину не справляються з попитомМи провели експеримент і спробували зробити онлайн-замовлення продуктів у різних супермаркетах Києва. Ось, що з цього вийшло.

Дорошенко позначив, що велике значення мають валютні коливання. Також є нерозуміння того, що буде з постачанням з-за кордону навіть найближчого тижня, відзначив він.

Економіст зауважив, що транспортне сполучення ніхто не перекриває, але невідомо, чого чекати далі.

«Поки що у нас ситуація, коли навіть на день вперед мало що зрозуміло», – додав Дорошенко.

На його думку, якщо врахувати фактор росту цін, то станом на вчора ситуація була більш зрозумілою, ніж сьогодні. Не було підстав для підвищення цін, тільки гречка зросла в ціні, у зв'язку з чим готується звернення до АМКУ.

«Що буде далі? Не можна спрогнозувати. Якщо курс буде 27-28 гривень за долар, практично всі продукти подорожчають від 2 до 5%. Якщо буде відкат назад, ситуація буде такою, як раніше», – констатував Олексій Дорошенко.

Голова Національної ради економічного розвитку також звернув увагу на те, що ринки на сьогоднішній день не закриваються, люди закривають точки з різних причин: важко дістатися, немає торгівлі.

«Ринки працюють, як і раніше. Є інформація, що клієнтів немає, і люди закриваються. Якщо немає попиту, пропозиція теж може зменшуватися. Але в умовах, коли всі говорять про те, що немає грошей і потрібно працювати, слабо віриться, що всі масово закриються самостійно. Це означає, що сусідня торговельна точка буде працюватиме за себе й за сусіда. Тому проблем для ринків поки що немає», – прокоментував голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко.

«Слово і Діло» вирішило розібратися, наскільки доступна онлайн-доставка з супермаркетів під час карантину і скільки доведеться чекати, щоб отримати продукти від того чи іншого рітейлера.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: