Рада призначила Венедіктову генпрокурором. Чекати «посадок»?

Читать на русском
Віталій Титичадвокат сімей Небесної сотні

Новопризначений генпрокурор, найімовірніше, найближчим часом займеться так званими посадками, про які раніше говорила команда президента Володимира Зеленського. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив адвокат сімей Небесної сотні Віталій Титич.

Адвокат зауважив, що призначення Ірини Венедіктової новим генпрокурором з боку президента супроводжувалося маніпуляціями.

Виступаючи з трибуни Ради, президент Володимир Зеленський зазначив, що «вперше в історії України генеральним прокурором може стати жінка», акцентував Титич.

«Ми бачимо вже від початку маніпуляцію. Це підкреслення гендерної нерівності. Навіщо? Це повинно бути буденно: жінка-президент, жінка-генпрокурор. Не потрібно про це говорити. Немає різниці», – констатував Віталій Титич.

Адвокат зазначив, що суспільству варто готуватися до маніпуляцій і так званих посадок. Він акцентував на тому, що команда, яка зараз при владі, чи то сама, чи то маючи всередині професійного режисера, майстра реклами, від самого початку активно використовує психологічні прийоми роботи з інформацією, її поширенням і просуванням.

Відставка Рябошапки: чи наступатиме новий генпрокурор на ті самі грабліЩоб генпрокурор перестав бути політичною фігурою, необхідно змінювати процедуру його призначення та звільнення.

За його словами, для непідготовленого суспільства це згубно. Суспільство дає легко собою маніпулювати. Тому «посадки», як елемент шоу, обов'язково будуть, підкреслив Титич.

Він припустив, що новий генпрокурор, ймовірно, оперуватиме контраверсійними месседжами, які продиктовані попереднім ходом історії в Україні. Насамперед це буде пов'язано з подіями Майдану, законом про так звану амністію, якимись питаннями щодо розслідування вбивств правоохоронців.

«З одного боку, це те, про що говорили шість років, а з іншого – цією темою маніпулюють умовно такі, як Портнов-Лукаш. Можливо, Венедіктова буде працювати на цьому полі. Новий генпрокурор вже туди зайшла. Ну і, звісно, посадки будуть. І тут суспільство демонструє свою слабкість. Однією рукою суспільству показують пряник, а в іншій руці тримають батіг», – прокоментував адвокат сімей Небесної сотні Віталій Титич.

Адвокат нагадав про вбивство Катерини Гандзюк і про справу Павла Шеремета. За цими процесами ми бачимо, що одночасно відбуваються дві речі, які зривають шаблони нашого непідготовленого суспільства.

«З одного боку, начебто є просування, про які кричали роками. Зокрема, імовірного організатора вбивства Гандзюк екстрадували до Україну. З іншого, такого правового дна в Україні не було навіть за часів Януковича. Це в жодному разі не виправдовує його, але тоді хоча б намагалися маскувати, робити видимість легітимності. Зараз все абсолютно демонстративно і цинічно. Ухвалюють багато законодавчих рішень, які просто абсурдні», – констатував адвокат сімей Небесної сотні.

Віталій Титич спрогнозував, що влада за допомогою нового генпрокурора буде використовувати різні механізми, які далекі від закону, щоб просувати свої ідеї.

«На жаль, це вже відпрацьований алгоритм дій, як показала робота влади», – резюмував Віталій Титич.

Нагадаємо, Верховна рада сьогодні, 17 березня, на позачерговому засіданні призначила Ірину Венедіктову генеральним прокурором.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, як розподілилися голоси в залі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: