Пенсії в Україні: чи потрібно ліквідувати Пенсійний фонд

Читать на русском
Володимир Щербінаексперт з пенсійного забезпечення

У «Слузі народу» розглядають варіант ліквідації Пенсійного фонду України з метою перезавантаження форми існування ПФУ. Такий намір висловила глава комітету Верховної ради України з питань соціальної політики Галина Третьякова. Функції ПФУ будуть передані Мінфіну або Держказначейству. У коментарі «Слово і Діло» експерт із питань пенсійного забезпечення Володимир Щербина пояснив, що без таких крайніх заходів можна обійтися.

Володимир Щербина пояснив, що проблема в солідарній системі, а не в Пенсійному фонді.

«Чому, наприклад, не розробити закон, згідно з яким роботодавець за людину і людина сама за себе не сплачує ЄСВ до солідарної системи пенсійного забезпечення, а замість цього відкриває рахунок у будь-якому державному банку та вносить туди 10% щомісяця із зарплати? Хіба для цього потрібно відкривати якесь Національне страхове агентство або ліквідувати зовсім ПФУ?» – прокоментував Щербина.

Експерт також підкреслив, що ПФУ повинен обслуговувати тих людей, які мають частину імплікованного боргу. Він уточнив, що це той реальний стаж, який людина придбала в солідарній системі. Його доведеться обслуговувати довічно для конкретної людини.

У кого та наскільки зростуть пенсії в березніПроіндексують пенсії за віком, за вислугою років та ще декільком категоріям громадян. Індексація не торкнеться пенсій держслужбовців, науковців, помічників нардепів.

Щербина зазначив, що в кожної людини складається по-різному в питанні виходу на пенсію.

«Буває, що людина має 35 років стажу і виходить на пенсію, а буває, що стаж понад 45 років і людина не йде на пенсію. З моменту виходу на пенсію людина буде претендувати, щоб цей стаж був оплачений із солідарної системи. Солідарну систему обслуговує ПФУ. Іноді трапляється, що людина відпрацювала 5 років у солідарній системі, але все одно ці роки не можна викреслити. Все одно людина прийде до ПФ і вимагатиме, щоб на ту частину, яку вона відпрацювала дали неповну мінімальну пенсію, а частину він отримає зі свого рахунку», – розповів Володимир Щербина.

На його думку, влада повинна ставити завдання не знищити Пенсійний фонд, тим більше, що це не врятує ситуацію. Потрібно визначити джерело – звідки ПФУ братиме кошти для обслуговування імплікованного боргу, наголосив він.

Володимир Щербина позначив, що джерелом для ПФУ є бюджет. Однак для того, щоб він наповнювався в тій частині, яка необхідна для імплікованного боргу, потрібно змінити податкову систему, передусім ліквідувати єдиний соціальний внесок.

Економіст звернув увагу на те, що на сьогоднішній день, з урахуванням усіх податків та ЄСВ, виходить більше зобов'язань, ніж джерела фінансування.

Він зазначив, що бюджет повинен наповнюватися податками, які зібрані в реальному секторі, але за своєю величиною не перевищують третину від реалізованої праці.

Володимир Щербина нагадав, що свого часу в Грузії під керівництвом Кахи Бендукідзе зменшення податків на 60% дало приріст бюджету в 11 разів.

Економіст переконаний, що, якщо держава змінить податкове навантаження на громадян і дасть можливість відкривати пенсійні рахунки зі спеціальним режимом функціонування, буде набагато більший ефект, ніж від ліквідації ПФУ, в якій, по суті, немає необхідності.

«Отже, система б почала працювати й не потрібно вдаватися до крайнощів, якихось надуманих заходів. Від того, що ПФУ ліквідують або перейменують у Національне страхове агентство, він не стане страховим і проблеми не вирішать», – резюмував Володимир Щербина.

Нагадаємо, Кабінет міністрів має намір провести міжнародний аудит Пенсійного фонду для розуміння проблеми його витрат.

«Слово і Діло» розбиралося, хто з пенсіонерів може розраховувати на автоматичний перерахунок і підвищення виплати, і про які суми йдеться.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: