Ескалація на Донбасі: чи є ймовірність великої війни

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Загострення бойових дій на Донбасі, яке фактично триває після обстрілів поблизу Золотого, потрібно розглядати в контексті внутрішньоросійської політики. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив політолог Володимир Золотарьов.

За його словами, керівництво РФ бореться за владу, а зовнішні конфлікти Володимиру Путіну потрібні для зміцнення його влади.

«У Кремлі є кілька схем для зміцнення влади. Найпростіша – показувати населенню, як у інших все погано, а в Росії нехай небагато, але стабільно. Для суспільства це працює. Поки працює, конфлікти триватимуть», – прокоментував Золотарьов.

Експерт висловив сумніви з приводу можливого наступу на Донбасі. Велика війна не вирішує жодну з проблем Путіна, зазначив він.

«Звісно, з огляду на специфіку РФ велика війна може трапитися, події можуть піти неконтрольованим шляхом. Керівництво Росії має ілюзії з приводу того, що вони контролюють усю ситуацію. Проте ніхто повністю не має контролю. Хіба що Путіна заженуть у глухий кут, будуть повстання всередині РФ й тоді можуть продовжити широкомасштабний конфлікт в Україні. Але, якщо говорити реально, то велика війна нікому не потрібна», – поділився думками політолог.

Володимир Золотарьов зауважив, що нинішня ситуація влаштовує всіх: РФ, США, Євросоюз і нашу владу.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

За його словами, навколо війни крутиться та відмивається багато грошей, ніхто не скасував контрабанду, з РФ продовжують вести проєкти.

«Дуже багато вигідних позицій. Якщо почати велику війну, це зникне. Групи, які сидять на потоках, не зацікавлені в наступі», – додав політолог.

Також він акцентував увагу на тому, що з точки зору здорового глузду велика війна не потрібна нікому.

«Якщо міркувати розсудливо, причин для великої війни немає. Але з точки зору ірраціонального, можливо все», – резюмував Володимир Золотарьов.

Додамо, 23 лютого проросійські бойовики випустили по українських захисниках майже 100 мін із різнокаліберних мінометів і 30 снарядів з артилерійських систем різного калібру.

Нагадаємо, наймасштабніший бій відбувся вранці 18 лютого поблизу Золотого. Ворог протягом 5 годин атакував українські позиції.

Як повідомлялося, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: