Активний центризм: чому «Слуга народу» знову змінює ідеологію

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Партія «Слуга народу» оголосила своєю ідеологією «активний український центризм». Таке визначення на з'їзді СН дав глава партії Олександр Корнієнко. «Ми центристи. Але це не той центризм, до якого ми звикли за час незалежності України. Коли ти не знаєш, хто ти і кажеш, що ти центрист», - запевнив Корнієнко. Директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко в коментарі «Слово і Діло» пояснив, що невизначеність з ідеологією показник того, що в партії немає ідеологів – людей, які відчували б необхідні для країни ідеологеми. Партія досі шукає себе.

«По-перше, головне, щоб активний центризм на словах одночасно не перетворювався на пасивний центризм. Хотілося б, щоб не вийшло так, що говорять одне, а роблять інше. По-друге, активний центризм не повинен повторювати помилок молодості, що пов'язані з турбулентністю. Не можна перетворювати парламент у божевільний принтер по штампуванню погано оформлених законів», - прокоментував Небоженко.

Політолог зазначив, що центризм - одна з найбільш ризикованих політичних течій та практик. Для України це буде вкрай складно, додав він.

Віктор Небоженко нагадав, що кілька років тому в Україні створили партію «Єдиний центр», яка була досить багатою. Однак, в результаті, партію не прийняв ні Захід, ні Схід.

«Добре, що партія шукає себе. Але бути центристом в Україні складно. Хочеться сподіватися, що у партії є майбутнє», - зазначив політолог.

Обіцянки політичних партій на піраміді МаслоуБільшість обіцянок усіх п'яти партій у Верховній раді стосуються задоволення потреб четвертого рівня піраміди Маслоу.

Директор служби «Український барометр» звернув увагу на те, що це вже третє ідеологічне спрямування партії «Слуга народу», адже починали з лібертаріанства та демократичного соціалізму.

«Партія молода. Вони приміряють різний одяг і не знають, яка підійде. Немає жодної партії, яка відразу б знайшла себе. Це складно. Однак, у випадку СН залишилося занадто мало часу», - підкреслив Небоженко.

На його погляд, якщо «Слуга народу» до закінчення року президентства Зеленського не знайде свого політичного одяг, то як партія вже не відбудеться.

«Бути центристом дуже складно тому що на цій ніші топчуться багато інших партій в Україні. Практично немає партій, які заявляли б, що вони не центристи. «Слуга народу» йде за течією, а не попереду течії. Коли в партії заявили про ідею лібертаріанства - це було щось інше, хоча і жорстоке. Демократичний соціалізм теж був невдалою ідеєю. Тепер центризм. Подивимося, чи будуть вони активними центристами, чи пасивними», - прокоментував Віктор Небоженко.

Нагадаємо, в травні 2019 року Руслан Стефанчук назвав «Слугу народу» лібертаріанською. Але вже через кілька місяців тодішній лідер партії Дмитро Разумков сказав, що не згоден зі Стефанчуком, тому що в соціальній сфері піти шляхом лібертаріанства неможливо.

Його наступник Олександр Корнієнко після цього сказав, що партія буде шукати компроміс між ліберальними і соціалістичними ідеями.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, яких потреб людини стосуються програмні обіцянки політичних партій у Верховній раді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: