У «Київтеплоенерго» пояснили зростання сум у платіжках

Читать на русском

У «Київтеплоенерго» перерахували фактори, що вплинули на розмір нарахувань за опалення в січні у столиці.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Зазначається, що вартість 1 Гкал тепла в січні 2020 року порівняно з базовою (тарифною) вартістю нижча майже на 300 грн і становить 1356,62 грн/Гкал. Це на 18% нижче базового тарифу, затвердженого на опалювальний сезон 2019/2020.

При нарахуваннях за тепло враховується середньомісячна температура, визначена Укргідрометцентром. Зокрема, середньомісячна температура в січні 2020 року на 2 градуси нижча, ніж у грудні 2019 року. Відповідно, збільшилися обсяги споживання тепла будинками, і це вплинуло на суми в платіжках.

Зокрема, газова «знижка» на опалення в грудні 2019 року становила 22%, а в січні 2020 року — 18% (вартість газу змінилась).

У «Київтеплоенерго» також нагадали, що нарахування за опалення проводяться згідно з показаннями будинкових лічильників, які «Київтеплоенерго» фіксує в останню декаду кожного місяця (з 20-го числа до останнього дня місяця).

«Від того, коли були зафіксовані показання лічильника, також залежить нарахування, що відображене в платіжці клієнта. Наприклад, у грудні 2019 року показання були зафіксовані станом на 23 число, а в січні 2020 року — станом на 28-ме. Отже, до розрахунку береться не календарний місяць, а кількість днів від і до фіксації показань лічильників у обох місяцях. Утім, за результатами опалювального сезону загальна сума нарахувань лишається такою ж», - йдеться в повідомленні.

Раніше Гончарук пояснив подорожчання комуналки в січні. За його словами платіжки за комунальні послуги за січень виявилися вищими, ніж у грудні через те, що зросла ціна на газ.

Також у Держстаті озвучили заборгованість українців за комуналку.

Нагадаємо, Кабмін скасував обмеження монетизації пільг на комуналку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: