Скільки ДТП сталося з вини пішоходів та як вони за це відповідають

Читать на русском

У Верховній раді зареєстровано законопроект щодо збільшення штрафів за порушення правил дорожнього руху пішоходами. Причому нетверезих пішоходів пропонується штрафувати на 500 грн. Водночас у Нацполіції зазначили, що минулого року зі всіх ДТП, унаслідок яких загинули чи постраждали люди, 33% становлять дорожні події за участю пішоходів. «Слово і Діло» нагадує, які штрафи для пішоходів-порушників чинні зараз та скільки ДТП з вини пішоходів сталося протягом 2018-2019 років.

Перелік порушень та сума штрафів за порушення Правил дорожнього руху визначені Кодексом України про адміністративні правопорушення (КУпАП). Штраф сплачується на користь районного Державного казначейства за місцем реєстрації водія. Якщо порушник не заплатить штраф протягом 15 днів, сума санкції збільшується вдвічі.

Законодавство визначає, що до пішоходів прирівнюються також особи, які рухаються в інвалідних візках без двигуна, ведуть велосипед, мопед, мотоцикл, везуть санки, візок, дитячий чи інвалідний візок.

Якщо пішохід перебігає дорогу на червоне світло світлофору чи перед машинами, які їдуть на швидкості, або переходить проїжджу частину в невстановлених місцях, йому виносять попередження або накладають штраф від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 грн).

Нетверезих пішоходів за ті самі порушення штрафують на 136 грн.

Зменшіть швидкість: найнебезпечніші дороги державного значення в УкраїніВ Україні за минулий рік і перший квартал 2019-го сталося 185,3 тисячі ДТП, з них майже 5,5 тисяч – на дорогах державного значення.

За ті ж порушення, через які сталася ДТП, пішохід карається штрафом від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн) або громадськими роботами на строк від 20 до 40 годин.

У законопроекті щодо підвищення штрафів для пішоходів-порушників пропонується збільшити штраф з 51 до 255 гривень.

Якщо ж пішоходи, які порушують ПДР, перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, то новий законопроект пропонує для них підвищити штраф зі 120 до 510 гривень.

Якщо ж порушення ПДР стають причиною аварійної ситуації, то штраф становитиме 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 12 до 40 годин. Зараз за це накладається штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За даними Нацполіції, у 2019 році з вини пішоходів сталося 776 ДТП із постраждалими. При цьому 107 людей загинуло і 716 було травмовано.

Найбільше людей із вини пішоходів загинуло в Івано-Франківській (12 осіб), Чернігівській (10 осіб), Дніпропетровській (10 осіб) та Полтавській (10 осіб) областях.

Своєрідній антирекорд минулого року встановила Дніпропетровська область: з вини пішоходів сталося 122 ДТП (у 2018 році – 98), загинуло вдвічі більше людей, ніж попереднього року, травмувалися 120 осіб, що на чверть більше, ніж за попередній період.

Найбільш законослухняні пішоходи живуть у Закарпатській області, де протягом останніх двох років сталося по одній ДТП з вини пішохода, на щастя, ніхто не загинув і постраждали, відповідно, по одній людині.

Раніше «Слово і Діло» вивчало, які дороги державного значення в Україні найнебезпечніші.

Також ми писали, що в поліції підрахували кількість ДТП за 2019 рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: