Президент Польщі підписав закон про судову реформу

Читать на русском
Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон, що стосується судової реформи, повідомив прессекретар глави держави Блажей Спихальський.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон, що стосується судової реформи.

Про це 4 лютого пише Polska Agencja Prasowa з посиланням на прессекретаря глави держави Блажея Спихальського.

«Анджей Дуда підписав закон про новеллізацію серед інших закону про систему загальних судів, закону про Верховний суд», - розповів він.

Офіційний представник польського уряду Петро Мюллер назвав нововведення «елементом, стабілізуючим систему правосуддя» і заявив, що радий такому рішенню президента, повідомляє портал Onet.pl.

3 січня голова канцелярії польського президента Кшиштоф Щерскій заявив, що Варшава бачить «руку Кремля» в суперечці між Польщею та ЄС про судову реформу.

Польщі загрожують дисциплінарні заходи Євросоюзу через судову реформу, низка положень якої, на думку Єврокомісії, порушує правила ЄС - в жовтні 2019 року суд Євросоюзу зобов'язав Польщу призупинити реформу.

3 липня в Польщі набув чинності новий закон, який змінює процедуру призначення суддів ВС і вимоги до них. Зокрема, пенсійний вік для суддів був знижений з 70 років до 65 років. Крім того, президент може за своїм бажанням переназначать їх.

В Євросоюзі вважають, що дана реформа суперечить принципу незалежності судової системи і незмінюваності суддів. Так, минулого року Єврокомісія (ЄК) почала процедуру, яка може привести до позбавлення Польщі права голосу в Раді ЄС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: