СБУ виявила «ботоферму» в Києві

Читать на русском
Служба безпеки України (СБУ) викрила діяльність ботоферми в Києві, співробітники якої займалася мінуванням і поширенням недостовірної інформації.

Служба безпеки України (СБУ) викрила діяльність «ботоферми» в Києві, співробітники якої займалася «мінуванням» і поширенням недостовірної інформації.

Про це повідомляє пресслужба СБУ в середу, 29 січня.

Стверджується, що «ботоферму» організували громадяни РФ і переселенці з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей. Угруповання мало більше 500 активних акаунтів. Через ці профілі і спільноти його учасники розповсюджували в соцмережах недостовірну інформацію, підбурювали протестні настрої, а також здійснювали інформаційні атаки на акаунти українських чиновників.

«Кінцевою метою замовників було зниження довіри громадян до державних інститутів за поширення недостовірної інформації щодо економічної і соціальної ситуації в Україні. «Ботоферму» також використовували і для розсилки анонімних повідомлень про замінування об'єктів критичної інфраструктури і місць масового скупчення людей», - йдеться в повідомленні.

За інформацією СБУ, зловмисники надавали послуги з дистанційної реєстрації в меседжері Telegram анонімних акаунтів, каналів і спільнот для торгівлі забороненими речами: вогнепальною зброєю, вибуховими пристроями, наркотиками тощо.

Під час обшуку за місцем розташування «ботоферми» в орендованому офісі правоохоронці виявили комп'ютерну техніку і спеціальне обладнання, майже 2000 SIM-карток операторів стільникового мобільного зв'язку України. Також вилучено чорнові записи про реєстрацію користувачів соціальних мереж, які розміщували провокаційні коментарі під публікаціями українських політичних діячів.

Особи організаторів встановлені, і тривають процесуальні дії для притягнення двох осіб до відповідальності.

Раніше в СБУ заявили про припинення діяльності «ботоферми», яка працювала на ФСБ РФ. Затримані надавали послуги російській стороні і особам, причетним до діяльності так званої «ДНР».

Також стало відомо, що за 2019 рік СБУ відбила майже 500 кібератак на держоргани.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: