Нове загострення на Донбасі: навіщо потрібне Путіну та чим закінчиться

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Протягом 27 січня проросійські бойовики 10 разів обстріляли українські позиції та продовжують стріляти по ділянках розведення. Напередодні на Донбасі загинули двоє українських військових. Президент України Володимир Зеленський повідомив, що з початку 2020 року на Донбасі загинули 11 українських військовослужбовців. «Це означає, що війна триває. І що ще з великими зусиллями треба намагатися її завершити», – сказав президент. У коментарі «Слово і Діло» політолог Володимир Золотарьов підкреслив, що ані мирного врегулювання, ані великої війни найближчим часом не буде.

За словами експерта, ескалація військової напруги – постійна практика Кремля, яка має показовий характер. Зараз Путін показує, що війна не припиниться.

«По-перше, це підриває позиції Зеленського, який запевняв, що треба тільки припинити стріляти і все зміниться, потрібно розмовляти з РФ. Від самого початку було зрозуміло, що цього не буде, а нормандські зустрічі нічого не вирішать. По-друге, Путін демонструє, що «ключик» до нього не знайшли поки, шукайте далі», – прокоментував Золотарьов.

Також, на думку політолога, кадрова ротація в Росії навряд чи вплине на ситуацію на Донбасі, а відставка Суркова, найімовірніше, пов'язана з тим, що він не впорався з поставленими завданнями.

Експерт уточнив, що всі плани, які будували, ідеологія, яка озвучувалася, провалилася. Угруповання, які саме він курирував, зараз обіймають слабкі позиції. Більше того, Сурков не все курирував, частина питань вирішувалася безпосередньо через військових, додав Золотарьов.

Володимир Золотарьов припустив, що масштабної ескалації не буде через те, що нікому до такого рівня розхитати ситуацію.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Хто це робитиме? Для цього потрібно перекидати кадрових військових. Великої війни зараз очікувати не потрібно. Військову напругу зусиллями тих, хто там вже є, можуть звести тільки до того, що збільшать кількість обстрілів, що, у принципі, спостерігається. Однак збільшення кількості обстрілів не означає, що почалися військові дії», – прокоментував Володимир Золотарьов.

На його думку, ескалація військового напруги – це, найімовірніше, політичне рішення, яке покликане тиснути на Зеленського.

«Це період ні миру, ні війни, який був і раніше на Донбасі», – резюмував політолог.

Як відомо, міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що буде реакція на такі обстріли української сторони. Київ намагатиметься терміново зв'язатися з партнерами Нормандського формату.

Нагадаємо, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: