Відставка Суркова: як зміниться тактика РФ щодо України

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Помічник президента Росії Володимира Путіна Владислав Сурков, який курирував «український напрямок» протягом останніх шести з половиною років, йде у відставку. Водночас в інтерв'ю російському «Інтерфаксу» прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що політика Росії на українському напрямку не змінювалася. У коментарі «Слово і Діло» експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий припустив, що Україну в зв'язку із заміною Суркова можуть чекати зміни.

На його думку, РФ не змінить своєї мети щодо України, але змінить методи війни.

«Агресія посилиться і стане більш небезпечною. Мета агресії залишиться колишньою – повернення України в орбіту впливу РФ, якщо говорити в м'якій формі. Головна мета – перетворення України на сателітну квазідержаву на кшталт Білорусі. На меншому Росія не зупиниться. Зміняться методи війни», – зазначив експерт Міжнародного інституту демократій.

Експерт зауважив, що відставка Суркова – не більше ніж демонстративний крок, який насправді не означає відсторонення помічника Путіна від справ. Євген Дикий припустив, що Владислав Сурков і далі займатиметься українським напрямком у Кремлі.

«Офіційна відставка Суркова – всього лише публічний жест, частина ланцюжка подібних демонстративних кроків», – додав Дикий.

Євген Дикий звернув увагу на зміну риторики на російських телеканалах. Експерт розповів, що за даними різних джерел на минулому тижні в Кремлі дали офіційний указ: на всіх телеканалах повністю припинити антиукраїнську риторику, крім передачі Соловйова, формат якої залишили без змін.

«Дали команду впроваджувати риторику про братський слов'янський народ, дружбу, лаяти дозволено винятково «злих націоналістів-бандерівців», які нібито заважали дружбі народів і співпрацювали з нацистами. Також дали вказівку лаяти владу Порошенка як таку, що піднімала прапор тих самих націоналістів-колаборантів. При цьому подавати все, як маргінальну течію, демонструвати, що це українські націоналісти відірвані від більшості українців, а народ завжди був і буде братнім», – прокоментував Євген Дикий.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Він припустив, що риторика буде зводитися до того, що, мовляв, треба зараз подолати і переступити всі труднощі, нерозуміння та відновити дружбу між країнами.

Євген Дикий підкреслив, що мета агресії РФ проти України залишається незмінною, але від грубого тиску і сили Кремль переходить до більш небезпечної тактики – мирного придушення.

На його думку, відставка Суркова – частина програми, згідно з якою Україну хочуть, грубо кажучи, задушити в обіймах. Як показав досвід сусідньої Молдови, тактика м'якої сили набагато небезпечніша, ніж відкрита агресія, з якою ми вже навчилися боротися.

Євген Дикий пояснив, що подібні зміни пов'язані з декількома причинами: бажанням Володимира Путіна проковтнути Україну та вистрибнути з-під санкцій.

Крім того, в 2014 році Росія недооцінила Україну, опір з нашого боку, зазначив він.

«За минулі кілька років у Кремлі змінили думку, поставилися до нас як до серйозного супротивника і розробили серйозну програму боротьби. Вона базується на гібридних методах інформаційної боротьби. Приклад – країни Балтії, Західної Європи», – резюмував Євген Дикий.

Відзначимо, Владислав Сурков був помічником Путіна ще з 2004 року, він очолив український напрямок у вересні 2013-го.

Нагадаємо, на Донбасі 26 січня збройні формування Російської Федерації 12 разів порушили режим припинення вогню, унаслідок бойових дій загинули двоє українських військових.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що загибель двох українських військових на Донбасі говорить про необхідність завершити війну якомога швидше.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: