До України повернувся пташиний грипп

Читать на русском
Українцям не рекомендують купувати тушки птахів і яйця в місцях стихійної торгівлі через зареєстрований у країні спалах пташиного грипу.

Українцям не рекомендують купувати тушки птахів і яйця в місцях стихійної торгівлі через зареєстрований у країні спалах пташиного грипу.

Держслужба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів не рекомендує купувати продукти птахівництва (тушки птахів і яйця) в місцях стихійної торгівлі через спалах пташиного грипу, сказано в повідомленні відомства.

У Держпродспоживслужбі пояснили: пташиний грип належить до захворювань, які неможливо зупинити на кордоні, адже основним фактором поширення є інфіковані дикі перелітні птахи.

«Під час спалаху пташиного грипу існує можливий ризик і для людей внаслідок безпосередніх чи близьких контактів з інфікованими птахами. Хоча поки немає зареєстрованих випадків, щоб джерелом захворювання людей на пташиний грип було пташине м’ясо чи яйця, але, щоб убезпечити себе від негативних наслідків, слід утриматися від купівлі м’яса птиці в місцях стихійної торгівлі», — сказано в повідомленні.

Раніше, 18 січня, на промисловому підприємстві Хутір у Вінницькій області зареєстрували загибель птиці. Лабораторні дослідження встановили діагноз: грип птиці типу А, субтипу H5. У епізоотичному вогнищі, в трьох птахівничих господарствах, налічувалося 116 тис. голів птиці.

За даними Держпродспоживслужби, в січні 2020 року спалахи грипу птиці були зареєстровані в Польщі, Словаччині, Угорщини, Румунії, Чехії. В Україні це захворювання востаннє фіксували в 2016 — на початку 2017 року.

Нагадаємо, в Києві значно збільшилася кількість хворих на грип і ГРВІ.

Також повідомлялося, що в Україні від ускладнень грипу померла вагітна жінка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: