Україна просить відкрити доступ до системи оборонних закупівель НАТО

Читать на русском
На засіданні Комісії Україна-НАТО порушувалось питання допуску України до системи оборонних закупівель Альянсу.

На засіданні Комісії Україна-НАТО порушувалось питання допуску України до системи оборонних закупівель Альянсу.

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба, передає Укрінформ.

«Ми детально обговорили те, яким чином Україна отримає доступ до системи закупівель оборонної продукції, яка існує в НАТО, тому що ми хочемо створити нові можливості для українських експортерів, продавати свою продукцію країнам-членам НАТО», — сказав Кулеба.

В НАТО існує система закупівлі оборонних товарів схожа на українську систему ProZorro, яка дозволяє не лише купувати, але й продавати свої товари.

«Із закупівлею вже простіше. А от з продажами на цій платформі потрібно ще вжити деякі кроки, зокрема, навчити українські компанії та українських виробників, як потрапляти в цю систему, як в ній працювати, як продавати свої товари і заробляти гроші. Ми обговорювали з Альянсом, яким чином нам організувати такі тренінги», — розповів він.

За словами Кулеби, щоб Україна повною мірою залучилася до системи таких закупівель НАТО, потрібно провести в Брюсселі велику презентацію для союзників.

Крім того, йдеться не тільки продаж української зброї, а будь-яких продуктів, пов’язаних з оборонним сектором.

«Вони (НАТО) отримають додатковий ефективний інструмент для збільшення своїх продажів. Ми, зі свого боку, отримаємо інструмент мотивації українських виробників виробляти продукцію, що відповідатиме стандартам НАТО, тому що вони бачать, що можуть купувати. Це взаємовигідна історія для всіх, і ми з НАТО проговорювали вже певні конкретні речі, яким чином ми можемо в цю систему зайти», — наголосив Кулеба.

Раніше повідомлялося, що Україна готова відправити до Іраку 20 військових на підтримку місії НАТО.

Також Україна і НАТО відновили дорожню карту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: