Справа податківців: суд обрав запобіжний захід Чеботарьовій

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив прохання детектива і прокурора про обрання запобіжного заходу підозрюваній.

Суд взяв під варту колишню виконувачку обов'язків начальника Головного управління Державної податкової служби в Одеській області Наталію Чеботарьову, яку Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у пропозиції і наданні неправомірної вигоди.

Таке рішення 15 січня ухвалила слідча суддя Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко, повідомляє журналіст «Слово і Діло».

Альтернативою суддя визначила 904 тисяч гривень застави. У разі внесення застави на неї покладуть низку обов'язків, зокрема: прибувати за першою вимогою; не відлучатися з місця проживання без дозволу; повідомляти про зміну місця роботи та проживання; здати на зберігання закордонні паспорти і носити електронний браслет.

За версією слідства, Чеботарьова разом із своїм перший заступником Володимиром Мосійчуком запропонували начальнику управління прокуратури Одеської області Михайлу Сербіну щомісячно надавати неправомірну вигоду у 25 тисяч доларів У відповідь той мав не перешкоджати протиправній діяльності співробітників ДПС, пов'язаній із отриманням неправомірної вигоди від підприємців, та не притягувати податківців до відповідальності, зокрема кримінальної.

Як встановило слідство, лише за листопад 2019 року Чеботарьова разом із Мосійчуком нібито отримали від підприємців 250 тисяч доларів неправомірної вигоди. У жовтні, за даними негласних слідчих (розшукових) дій, вони розставляли на ключові посади своїх людей, щоб потім створити таку схему. Перший транш грошей підозрювана передала Сербіну 13 грудня, який зафіксували детективи НАБУ. Після чого, вона не з'являлася в Одесі протягом місяця під виглядом перебування на лікарняному.

Під час обшуків у неї знайшли ухвалу ВАКС про надання дозволу детективам НАБУ провести обшук у приміщенні ГУ ДПС в Одеській області у межах цієї справи, термін дії якої спливав 13 січня. Також на телефоні Чеботарьовій знайшли листування з абонентом, у якого вона перепитувала, чи не виносив суд нового рішення у цій справі. 26 грудня вона в листуванні повідомила невідомому абоненту, що «підчистила» свій телефон. 27 грудня підозрювана подала до Державного бюро розслідувань заяву про вчинення злочину прокурором Сербіним – нібито той шахрай.

Прокурор вказав, що Чеботарьова так до Одеси не повернулася – її затримали в Києві. Тому існує ризик її переховування від слідства. Зокрема, вона має нерухомість в окупованій Макіївці та Донецьку і може там переховуватися. Також підозрювана з 2015 року 13 разів їздила за кордон. Крім того, вона може незаконно впливати на свідків та іншого підозрюваного у справі, оскільки має зв'язки та була начальницею вказаних осіб. Може Чеботарьова нібито впливати на слідство й іншим чином – доказ листування з невідомим, який має доступ до закритої частини реєстру судових рішень.

Адвокат підозрюваної все спростовував і називав Сербіна шахраєм. За його словами, ДБР відкрило провадження відносно одеського прокурора і може притягнути його до відповідальності.

Нагадаємо, 13 січня НАБУ затримало Чеботарьову. Пізніше, їй і заступнику Мосійчуку повідомили про підозру.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: