Помпео заявив про намір США звести до нуля експорт іранської нафти

Читать на русском

Сполучені Штати направлять свої зусилля на те, щоб повністю зупинити експорт іранської нафти.

Сполучені Штати направлять свої зусилля на те, щоб повністю зупинити експорт іранської нафти.

З такою заявою виступив в Стенфордському університеті держсекретар США Майк Помпео в понеділок, 13 січня. Запис звернення опубліковано на сторінці Держдепу в Facebook.

За його словами, на даний момент Вашингтону вдалося заблокувати 80% експорту нафти з Ірану. Також США твердо мають намір розібратися і з рештою 20%.

При цьому Помпео зазначив, що США не бажають зла іранському народу, однак мають намір продовжувати чинити тиск на керівництво Ірану.

Ситуація на Близькому Сході загострилася в кінці грудня, коли США завдали ударів по об'єктах шиїтського руху «Хезболла» в Сирії та Іраку.

У відповідь прихильники організації атакували американське посольство в Багдаді, через що пішла операція ВПС США зі знищення іранського генерала Касема Сулеймані. Його Вашингтон звинуватив в підготовці нападу на посольство.

Відповіддю Тегерана став ракетний удар по військових базах США в Іраку. Однак після атаки іранські військові помилково збили український пасажирський літак, на якому знаходилася велика кількість іранців. Це спровокувало протести в країні.

11 січня американський президент Дональд Трамп опублікував твіти перською мовою, в яких висловив слова підтримки протестуючих в Тегерані і закликав владу Ірану не застосовувати силу проти учасників акції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: