Розстріли на Інститутській: суд оголосив відвід нових прокурорів

Читать на русском
Святошинський районний суд Києва у вівторок, 14 січня,відвів нових прокурорів у справі про розстріли на Інститутській у Києві в лютому 2014 року.

Святошинський районний суд Києва у вівторок, 14 січня, відвів нових прокурорів у справі про розстріли на Інститутській у Києві в лютому 2014 року.

Про це повідомляє кореспондент Тижня Станіслав Козлюк із зали суду.

На початку судового засідання представниця потерпілих Євгенія Закревська зачитала відповідне клопотання.

«Генеральний прокурор Руслан Рябошапка, не входячи до групи прокурорів Донського, Земськова, Сімонова, Малашич, які представляли державне обвинувачення, вочевидь, хотів перешкодити їхній роботі. Тому змінив їх на Мазепіну, Суботіна і Шевеленка. Вочевидь, на тих прокурорів, які піддаються впливу», - заявила Закревська і додала, що під час розгляду апеляційних скарг ексберкутівців, у яких вони просили змінити їм запобіжні заходи на особисте зобов'язання, нові прокурори не виконували функції державного обвинувачення.

«Під час розгляду апеляцій ці нові прокурори не скористалися можливістю ознайомитися з апеляційними скаргами, з матеріалами справи. Вони просто сиділи за порожнім столом. І вони підтримували всі апеляційні скарги та позиції обвинувачених» - додала Закревська і зазначила, що прокурори погодилися з ризиками втечі обвинцвачених, які озвучив Святошинський райсуд. І при цьому наполягали на звільненні екссиловиків.

«Зазначене ставить під сумнів професійність цих прокурорів. І їх здатність представляти державне обвинувачення. Тому ми вимагаємо їх відводу», - завершила Закревська.

Самі прокурори заявили, що не вбачають підстав для свого відведення. Аналогічну позицію висловили й адвокати обмінних ексберкутівців.

Суддя Сергій Дячук, який головує, оголосив про невідкладний розгляд питання і пішов із судом присяжних до нарадчої кімнати.

Він вернувся до зали засідань за годину.

«Здійснюючи функції прокуратури, прокурор керується лише законом. Одна з функцій прокуратури - підтримка державного обвинувачення. Щодо виконання вказівок третіх осіб - прокурори підпорядковуються своїм керівникам лише в частині адміністративних питань. Це не є підставою для порушення незалежності прокурорів. Дії прокурорів, їх службова залежність, яку вони констатували в апеляційному суді, породжує в спостерігача сумніви в їх незалежності. Суд не вбачає можливості вирішити питання про відвід прокурора Куцого, який на суд не з'явився. Враховуючи викладене та створюючи умови для відновлення довіри до держобвинувачення, заяву Закревської задовольнити. Керівнику органу прокуратури призначити нову групу прокурорів. Надати два місяці на ознайомлення з матеріалами справи», - зачитав Дячук.

Нагадаємо, 26 грудня Генеральна прокуратура України провела слідчий експеримент у справі про розстріли на Майдані в 2013-2014 роках.

Крім того, згідно із ухваленими процесуальними рішеннями фактично передали за підслідністю до НАБУ 20 кримінальних проваджень. Процес передачі проваджень триває.

Раніше суд відпустив з-під варти ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: