Джонсон і Меркель засудили затримання британського посла в Ірані

Читать на русском
Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон і канцлер Німеччини Ангела Меркель засудили затримання британського посла в Ірані Роберта Макейра.

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон і канцлер Німеччини Ангела Меркель засудили затримання британського посла в Ірані Роберта Макейра.

Бесіда двох політиків відбулася в неділю, 12 січня.

«Вони (Джонсон і Меркель. - Ред.) засудили арешт Іраном британського посла в Тегерані, розцінивши інцидент як порушення міжнародного права», - йдеться в комюніке, поширеному канцелярією британського прем'єра.

Також сторони обговорили аварію українського літака в Ірані, висловили прихильність до Спільного всеосяжного плану дій (СВПД, угода щодо іранської ядерної програми) і зацікавленість «в тому, щоб Іран ніколи не отримав ядерну зброю».

Макейра затримали в Тегерані 11 січня, в ході акції в пам'ять про загиблих під час аварії Boeing 737 «Міжнародних авіаліній України», яка переросла в антиурядовий мітинг. Посла звинуватили в підбурюванні до радикальних дій і утримували протягом кількох годин.

Дії іранської влади розкритикували в британському МЗС і пригрозили Ірану ізоляцією. В Євросоюзі висловили стурбованість у зв'язку з інцидентом, а в Держдепартаменті США від Тегерана зажадали принести вибачення.

За даними ЗМІ, в акції взяли участь від 700 до 1 тис. студентів. Вони вигукували політичні і радикальні гасла, після чого розірвали портрет убитого в ході американської спецоперації в Багдаді генерала Касема Сулеймані. Мітингувальників підтримав президент США Дональд Трамп, опублікувавши в Twitter повідомлення на фарсі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: