Яким буде курс долара в січні 2020 року?

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов прогнозує подальше зміцнення курсу гривні. При цьому чиновник заявив, що зафіксувати курс неможливо. «Україна намагалася тримати фіксований курс і це призвело до швидкої девальвації, наприклад, в 1998-му, 2008-му або 2014-му роках», – написав міністр у Facebook. У коментарі «Слово і Діло» президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло пояснив, що зафіксувати курс неможливо не через девальвацію, а через те, що НБУ дотримується монетарної політики, яка базується на плаваючому курсі. Тобто намагаються фіксувати показник інфляції, а виходячи з нього вибудовують монетарну політику, уточнив він.

«Можна говорити про особливості, на яких НБУ здійснює інфляційне таргетування, але в нашій ситуації плаваючий валютний курс – оптимальний вибір», – констатував Жаліло.

Економіст спрогнозував, що в період свят і економічного затишшя можливе певне просідання гривні.

«Економічні суб'єкти діють на випередження, трохи завищують очікування, оскільки не знають, яким буде реальний курс. Однак наприкінці січня – на початку лютого, ймовірно, слід чекати зміцнення курсу», – припустив Жаліло.

На його думку, немає підстав для того, що НБУ буде пом'якшувати свою політику. Це означає, що гривня буде залишатися в дефіциті, а економічні суб'єкти матимуть можливість здійснювати розрахунки за податки за минулий рік. Відповідно, завозитимуть в країну валюту, пояснив експерт.

Як змінювався курс гривні до долара на початку осені за останні 5 роківВперше за п’ять років українська валюта зміцнилася протягом літа та початку осені на 6,5%. Які коливання курсу валют були зафіксовані влітку 2014-2019 років.

«Чи відбудеться повернення до високих показників гривні грудня минулого року? Справа в тому, що є курс, який диктується попитом-пропозицією валюти з боку імпортерів, а є спекулятивний. Спекулятивний курс диктується політикою Мінфіну щодо наших облігацій внутрішньої позики. Який у Мінфіну план розміщення облігацій, невідомо», – пояснив економіст.

Ярослав Жаліло припустив, що продаж триватиме, оскільки потрібно наповнювати бюджет, а в першому кварталі це складно. Якщо продаж триватиме, то приплив валюти також, а, отже, і зміцнення триватиме.

«У першому кварталі спостерігатиметься зміцнення гривні. Далі все залежатиме від багатьох факторів, у тому числі від глобальних трендів, ризику світової кризи, рецесії, поведінки фінансових спекулянтів», – резюмував Ярослав Жаліло.

Раніше ми писали, які коливання курсу валют були зафіксовані влітку 2014-2019 років.

Відзначимо, у 2020 році МВФ очікує, що курс валют «просяде» до 27,72 грн/$, а в 2021 році буде 28,7 грн/$.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: