Мінекономіки дало прогноз на спад промвиробництва

Читать на русском
Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства прогнозує подальший спад промвиробництва України в I кварталі 2020 року.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства прогнозує подальший спад промвиробництва України в I кварталі 2020 року.

Про це свідчать дані одного з департаментів відомства, розміщені на його сайті.

При цьому буде спостерігатися і позитивна динаміка в деяких видах діяльності. На неї вплинуть нові виробничі потужності, поліпшення зовнішньої кон'юнктури на сталь перед новим будівельним сезоном, збільшення сировинної бази з боку с/г (урожай насіння соняшнику), поступове вирішення логістичних проблем.

Як нагадали в Мінекономіки, в листопаді в промисловості падіння виробництва поглибилося до 7,5% р/р («мінус» 5,0% у жовтні 2019 року).

«На противагу очікуванням погіршилася ситуація у видобувній промисловості, машинобудуванні, постачання електроенергії, газу та пари - види промислової діяльності з найбільшим негативним внеском», - йдеться в документі.

Раніше падіння виробництва пояснювали в Мінекономіки нестабільними замовленнями на внутрішньому ринку, зупинкою частини виробничих потужностей на окремих метпідприємствах через проведення ремонту, теплі погодні умови (енергетика) Також причинами були логістичні проблеми на залізничному транспорті (складності відвантаження продукції ГМК), несприятлива зовнішня кон'юнктура (металургія).

Спад промвиробництва вже шостий місяць охопив уже майже всі види промисловості (позитивні результати показали тільки хімічне виробництво, виробництво меблів та ремонт і монтаж обладнання).

«Це свідчить про дію системних факторів, таких як недолік попиту, що поєднується з негативним впливом зміцнення гривні на конкурентоспроможність вітчизняних виробників», - йдеться в повідомленні.

Як відомо, обсяги промислового виробництва в листопаді 2019 року, порівняно з аналогічним місяцем минулого року, скоротилися на 7,5%. За даними Держстату, за січень - листопад зафіксовано падіння промвиробництва на 1,2%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: