Внутрішній дефолт уряду: чому заблокували бюджетні виплати

Читать на русском
Андрій Новак

Прем'єр-міністрОлексій Гончарук доручив міністру фінансів Оксані Маркаровой не проводити низку витрат до кінця року. Йдеться про так звані незахищені видатки – на розвиток, ремонт і будівництво. У Кабінеті міністрів вважають, що така економія дозволить бюджету вийти на запланований обсяг дефіциту. При цьому виплати пенсій, зарплат, витрати на обслуговування держборгу це блокування не торкнеться. У коментарі «Слово і Діло» глава Комітету економістів України Андрій Новак критично оцінив аргументацію прем'єра щодо такого розпорядження.

Андрій Новак пояснив, що призупинення виплат за всіма статтями, крім захищених, означає внутрішній дефолт уряду.

Економіст підкреслив, що фактично в держбюджеті немає стільки грошей на виплату соціальних видатків, а реальний дефіцит бюджету не 70 млрд гривень, як зазначено в кошторисі, а понад 100 млрд грн.

«Це рішення, яке відповідно до аргументації прем'єра повинно не допустити збільшення дефіциту бюджету, насправді ніяк не допоможе. Четвертий місяць не виконуються надходження з митниці, немає і вже не буде тих доходів від приватизації, які були заплановані в бюджеті 2019 року, а це 22,3 млрд грн, список можна продовжувати», – сказав економіст.

За словами Новака, розпорядження Гончарука заблокувати виплати не допоможе уникнути збільшення дефіциту бюджету.

Середньомісячна зарплата в Україні: динаміка зростанняСередньомісячна зарплата в Україні в жовтні становила 10,7 тисячі гривень. З початку року вона зросла на 16,3 відсотка.

Ця ситуація – красномовний показник «ефективності» нового уряду, наголосив експерт. Відповідальність, на його думку, можна розділити на попередній і чинний уряд. Однак кінець року – це зазвичай збільшення митних надходжень, бізнес якраз наприкінці року сплачує податки. Якщо навіть у цей період бюджет не виконується – це означає, що економічна ситуація в країні дуже плачевна, а розмови про зростання ВВП на 40% за 5 років порожні.

Андрій Новак також підкреслив, що не варто пов'язувати недобір коштів зі зміцненням курсу.

«Скільки не отримали від імпорту через зміцнення курсу, на стільки ж більше отримали від експорту. Не можна сказати, що курс працює тільки однобічно, у нас є експорт у великих обсягах. Вплив курсу в цій ситуації мінімальний», – наголосив економіст.

За його словами, основна проблема в тому, що новий уряд так і не отримав довіри з боку українського бізнесу і зовнішніх партнерів. Підтвердженням цьому може бути рішення МВФ відкласти надання коштів, невирішене питання з програмою.

Експерт додав, що якби в уряду був позитивний результат переговорів з МВФ, то таких би проблем зараз би не існувало.

«Уряд не запропонував головного – стратегії економічного розвитку країни. Кабмін просто схвалив бюджет при тому, що структурно це ксерокопія торішнього кошторису. На цьому вся діяльність завершилася», – резюмував Андрій Новак.

«Слово і Діло» подивилося, як змінювався рівень середньомісячної зарплати з початку року, а також останні кілька років.

Як змінювався рівень безробіття в Україні в 2013-2019 роках – дивіться на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: