Оприлюднили умови прийому до ВНЗ у 2020 році

Читать на русском
Щоб вступити на бюджет, абітурієнт має набрати не менш як 125 балів. Вступники зможуть подати п'ять заяв на будь-які спеціальності.

Міністерство освіти опублікувало умови прийому до університетів у 2020 році.

Про це повідомляє пресслужба відомства у вівторок, 17 грудня.

Освіта в Україні: чи потрібно скорочувати кількість ВНЗНовий міністр освіти і науки Ганна Новосад, яка заявила, що вчителів в Україні занадто багато, також підтримує ідею про скорочення кількості вищих навчальних закладів.

«У 2020 році поріг для вступу на бюджет складе не менше як 125 балів, але одночасно вступники зможуть подати п'ять заяв на будь-які спеціальності. Ці та інші новації передбачені умовами прийому в установи вищої освіти в 2020 році - відповідний наказ МОН зареєстрований у Міністерстві юстиції і набрав чинності сьогодні, 17 грудня 2019 року», - сказано в повідомленні.

На бакалавра вперше прийматимуть сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання чотирьох років: у 2017 (крім іноземних мов), 2018, 2019 і 2020 по всіх предметах. Вступник зможе подати сертифікати в будь-якій комбінації, а саме, можна буде подати в одному пакеті один сертифікат 2017 року, один 2018 і 2019, або ж всі одного року.

Реєстрація електронних кабінетів і завантаження в них документів буде починатися 1 липня, а прийом заяв та документів - 13 липня.

Будуть розширені можливості для вступників з особливими освітніми потребами. У наступному році заклади повинні будуть забезпечити таким абітурієнтам умови для проходження іспитів.

Для вступу на ряд спеціальностей встановлені порогові бали. Як і в 2019 році, 150 балів ЗНО за другими і третіми конкурсними предметами потрібно мати для вступу на спеціальності «стоматологія», «медицина», «педіатрія». Трохи підвищився конкурсний бал на спеціальності «право», «публічне управління і адміністрування», «міжнародні відносини» - зі 130 балів він зріс до 140.

«Минулого року творчі заліки та творчі конкурси обов'язково проходили перед подачею документів до вищих навчальних закладів. Так вдалося уникнути будь-якої можливості маніпулювати результатами творчих конкурсів, підганяючи їх під результати ЗНО. Тому ця практика продовжиться і в 2020 році. Разом з тим, будуть перенесені і вступні іспити для певних категорій, що вступають до початку подачі заяв», - йдеться в повідомленні.

Вступникам на бакалаврат на основі молодшого спеціаліста потрібно буде обов'язково подавати сертифікат ЗНО з української мови та літератури. Крім того, для навчання за спеціальністю «економіка» і спеціальностями галузей знань «управління і адміністрування» та «публічне управління і адміністрування» додатково потрібно буде подавати сертифікат ЗНО з математики (математики або історії України для вступу в контракт).

Вперше буде держзамовлення на підготовку молодших бакалаврів як на ступінь вищої освіти. Важливо, що для цих абітурієнтів не діятиме поріг 125 конкурсних балів для участі в конкурсі на бюджет.

У 2020 році також планується розширити перелік спеціальностей, на які потрібно буде здавати єдиний вступний іспит з іноземної мови за технологією ЗНО на магістратуру. Так, у 2020 році складання єдиного іспиту передбачено для більш як 80 спеціальностей.

Крім того, підкреслюється, що важливою новацією є те, що подача електронних заяв тепер буде доступна не тільки для вступників на базі 11-ти класів, а й для вступників до магістратури після бакалаврату. Крім того, можливість подачі документів через е-кабінети буде у вступників, які мають право на пільги.

Нагадаємо, що в 2019 році найвищий конкурс до вищих навчальних закладів був на політологію, журналістику і стоматологію.

Також МОН назвав топ-5 найпопулярніших вишів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: