Милованов пояснив, чому не падають ціни при зміцненні курсу

Читать на русском
Милованов заявив, що незважаючи на зміцнення гривні, ціни в Україні не знижуються через зростання зарплат.

Міністр економіки Тимофій Милованов заявив, що незважаючи на зміцнення гривні, ціни в Україні не знижуються через зростання зарплат.

Про це він написав у Facebook.

За словами міністра, за рік курс гривні зміцнився на 12% (листопад 2019 до листопада 2018). При цьому середня номінальна зарплата зросла на 16%.

Милованов пояснив, що перший фактор тисне на зменшення цін імпортних товарів (зменшення вартості пропозиції), а другий тисне на збільшення цін (посилення попиту).

«Як наслідок цих двох протилежних сил – ціни на товари із значною імпортною складовою збільшилися на 0,3%. Фактично обидва чинники збалансувалися. Це якщо спрощено», – написав він.

При цьому міністр перерахував продукти, на які це вплинуло найбільше.

Цибуля та елітна яловичина: звідки в Україну завозять продукти, які стрімко подорожчалиЦибулю в Україну везуть з Узбекістану, капусту – з Македонії, елітну яловичину – зі США, а вершкове масло – з Нової Зеландії.

«Якщо більш детально, то є й багато інших чинників... Ціни на сигарети, до речі, зростають через збільшення акцизів. Якби акцизи не збільшували й був би більш конкурентний ринок за певними іншими позиціями, то загальна інфляція за імпортними товарами, ймовірно, була б негативною», – заявив міністр.

За даними Держстату, з початку року подорожчали яблука і картопля, але подешевшали яйця та цибуля.

«Слово і Діло» поцікавилося, звідки та в яких обсягах везуть до країни чорноземів картоплю, капусту, яловичину та інші продукти.

Нагадаємо, «Слово і Діло» вивело індекс голубців. Ми проаналізували, як протягом останніх чотирьох років дорожчала шестилітрова каструля цієї страви.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: