Україна просить США призначити нового спецпредставника

Читать на русском
МЗС України звернулося до Держдепартаменту США з пропозицією призначити нового спецпредставника з питань України після відставки Курта Волкера.

МЗС України звернулося до Держдепартаменту США з пропозицією призначити нового спецпредставника з питань України після відставки Курта Волкера.

Про це в інтерв'ю УНІАН заявив глава МЗС Вадим Пристайко.

«Я говорив з посланником Державного департаменту про те, що нам цікаво мати таку людину, у якої була б можливість очолити команду переговорів з американської сторони», - сказав Пристайко.

За його словами, обговорювалися різні варіанти реалізації цього побажання української сторони.

«Може бути варіант Вікторії Нуланд, коли вона була офіційним представником Державного департаменту і одночасно помічником державного секретаря, відповідаючи за регіон. Це зручно в тому контексті, що ти усвідомлюєш, що відбувається в цьому регіоні. У тебе є люди, які професійно працюють, тобто дипломати, які працюють на цих напрямках. З іншого боку - те, що робив Курт Волкер. Він був звільнений від щоденних обов'язків у всіх напрямках, і міг концентруватися тільки на напрямку нормандського процесу. Обидва варіанти забезпечення цікаві по-своєму, і нам вони важливі», - пояснив міністр.

Він додав, що Київ відчуває дефіцит цієї роботи з американської сторони, і хоче, щоб ця посада була зайнята в будь-якій формі якнайшвидше.

Раніше повідомлялося, що США можуть ліквідувати посаду спецпредставника Держдепу у справах Україні.

Наприкінці вересня про відставку Волкера повідомив телеканал CNN з посиланням на три джерела. За їхніми даними, дипломат подав у відставку наступного дня після публікації тексту скарги анонімного співробітника спецслужб про тиск, який президент США Дональд Трамп нібито чинив на свого українського колегу Володимира Зеленського під час телефонної розмови, яка відбулася в липні. Волкер був згаданий в опублікованій скарзі. Зазначалося, що він організував зустріч адвоката президента США Рудольфа Джуліані з радником українського лідера з метою вивести обговорення розслідування стосовно сина Джо Байдена за рамки офіційних переговорів.

У США у вересні розгорівся великий скандал навколо телефонної розмови Трампа із Зеленським. Це призвело до того, що Палата представників, контрольована демократами, оголосила про початок процедури імпічменту Трампа. Як стверджують опоненти Трампа, під час дзвінка він намагався переконати Зеленського почати розслідування діяльності в Україні сина Джозефа Байдена Хантера в обмін на надання фінансової та військової допомоги Києву.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: