«Карти на стіл»: чи зможуть домовитися Путін та Зеленський

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Двостороння зустріч президента України Володимира Зеленського з російським президентом Володимиром Путіним відбудеться 9 грудня на полях саміту «нормандської четвірки». Прессекретар президента Російської Федерації Дмитро Пєсков заявив, що Москва відчуває дуже стриманий оптимізм щодо російсько-українських відносин у зв'язку з майбутньою зустріччю Володимира Путіна і Володимира Зеленського. У коментарі «Слово і Діло» військовий експерт Олег Жданов скептично оцінив перспективи нормандського саміту, оскільки позиції РФ і України не мають точок дотику.

Однак військовий експерт акцентував, що у Росії зараз не найсильніша позиція, тому якщо Зеленський правильно скористається ситуацією, то ми зможемо диктувати і порядок денний, і формат зустрічі. Головне – продемонструвати політичну волю, зауважив співрозмовник.

Олег Жданов не виключив, що у президента України є шанси домовитися з російським лідером.

«Зеленський і Путін будуть мірятися можливостями між собою. Все залежатиме від того, у кого яка база даних прихована в задній кишені, грубо кажучи. Ситуація двозначна: або пересваряться і розійдуться, або зможуть домовитися. Результат залежить від того, хто які аргументи викладе на стіл, у кого які є карти», – прокоментував Жданов.

Нормандський формат: як проходили переговори в 2014-2018 рокахНормандська четвірка 9 грудня проведе переговори. Востаннє в такому форматі збиралися у 2016 році.

На його думку, завдяки заокеанським партнерам у Зеленського є серйозні аргументи: компромати, рахунки оточення Путіна, можливо, навіть рахунки його сім'ї.

«У політиці всі засоби хороші. Тим більше зустріч буде тет-а-тет», – додав Жданов. Крім того, є політичні аргументи, вказав експерт.

Також він звернув увагу, що Україна вже офіційно говорить, що окупаційні війська РФ присутні на нашій території. Світ розуміє, що Зеленський може офіційно оголосити Росію стороною конфлікту.

«Це зовсім інші механізми, інше ставлення до РФ. Удар по російській економіці може бути дуже сильним. Югославію тиснули усім світом, навіть НАТО взяло участь у врегулюванні конфлікту. Якщо ми зараз оголосимо, що у нас збройний конфлікт із Росією, то Європа першою почне гасити пожежу», – пояснив Олег Жданов.

Водночас експерт підкреслив, що поки залишається невідомим, що презентує Володимир Путін, який у нього «пакет».

«Будуть змагатися, а за підсумками стане зрозумілим, у кого можливостей більше», – резюмував військовий експерт Олег Жданов.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський повідомив, що має намір добиватися на нормандській зустрічі відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, а також повернення полонених.

Відзначимо, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну.

Також «Слово і Діло» писало, як проходили Нормандські переговори в 2014-2018 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: