Денісова розповіла подробиці затримання в Польщі Ігоря Мазура

Читать на русском
Український доброволець Ігор Мазур був затриманий в Польщі не на підставі встановлення червоної картки Інтерполу, а шляхом пред'явлення циркулярного повідомлення.

Український доброволець Ігор Мазур був затриманий в Польщі не на підставі встановлення червоної картки Інтерполу, а шляхом пред'явлення циркулярного повідомлення, поширення якого було обмежене певними країнами, що свідчить про зловживання Росією Статутом Інтерполу.

Про це повідомила на своєму Telegram-каналі Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«Щойно зустрілась з дружиною співробітника Секретаріату Уповноваженого з прав людини Ігоря Мазура, якого було затримано 9 листопада в Польщі на КПП «Ягодин-Дорогуськ», - написала Денісова.

Вона повідомила, що разом з дружиною затриманого обговорила питання щодо захисту та повернення його на Батьківщину.

«Також під час зустрічі поспілкувалася телефоном з Ігорем та Генеральним консулом України в Любліні Василем Павленком про подальші спільні дії. Затримання Ігоря Мазура відбулося не на підставі встановлення червоної картки, як це робиться зазвичай у практиці співпраці з Інтерполом, а шляхом пред’явлення циркулярного повідомлення, розповсюдження якого було обмежено певними країнами, що свідчить про зловживання Росією Статутом Інтерполу та неправомірне використання Організації як інструменту гібридної війни для політично вмотивованих переслідувань українців», - розповіла омбудсмен.

З її слів, через це вона «звернулась до Уповноваженого з громадянських прав Республіки Польща пана Адама Боднара з наполегливим проханням надати правову оцінку неправомірним діям щодо політично мотивованого затримання українського громадянина та вжити відповідних заходів для його захисту».

Крім того, Денісова розповіла, що поінформувала дружину Мазура про те, що Міністр юстиції України Денис Малюська особисто опікується і відпрацьовує механізм захисту, аби не допустити екстрадиції нашого співвітчизника в РФ.

Нагадаємо, минулих вихідних у Польщі за запитом Російської Федерації затримали співробітника Секретаріату уповноваженого Верховної ради України з прав людини і відомого активіста Ігоря Мазура. У запиті Мазур звинувачується в участі в першій чеченській війні проти російських силовиків.

Напередодні польська сторона звільнила Мазура на поруки українського консула.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: