В Україні дозволили банкрутство фізосіб. Що це змінить для громадян?

Читать на русском
Андрій Новак

21 жовтня набув чинності новий Кодекс про процедуру банкрутства, який був ухвалений ще минулої осені. В цьому кодексі вперше виписано процедуру банкрутства для фізичних осіб, адже раніше банкрутами могли стати тільки юрособи. Ініціатором процедури банкрутства фізичної особи може тільки сама фізособа-боржник на відміну від юросіб, на яких можуть подавати до суду кредитори.

«Слово і Діло» розібралося, що означає «статус» банкрута для українців.

Голова Комітету економістів України Андрій Новак підкреслив, що банкрутство передбачає визнання судом нездатність боржника повернути борги перед банком або іншою фінансовою установою.

За його словами, банкрутство для фізосіб прирівнює їхні права до юридичних осіб у сфері господарської діяльності.

«Відтепер фізособи також зможуть оголошувати себе банкрутами. Раніше до боржників застосовували штрафи, пеню, конфіскацію, якщо майно під заставою. Зараз запроваджується мораторій на задоволення всіх вимог кредиторів на 4 місяці. У цей проміжок боржник може домогтися списання боргів, реструктуризації, обидва варіанти комбінувати, попросити розстрочку. Реструктуризований борг можна виплачувати до 10 років», – пояснив Новак.

Народний бюджет: як змінилися доходи та витрати українців за останні 5 роківЯк змінювалися зарплати та пенсії українців, наскільки подорожчав долар, а також плата за комунальні послуги і бензин з 2014 по 2019 роки.

Експерт уточнив, що навіть якщо майно в заставі, фізособа може оголосити себе банкрутом і до неї не буде застосовано конфіскацію.

Він вказав, що кодекс дає можливість фізособам істотно полегшити боргове навантаження.

Однак економіст не виключив, що боржники можуть почати зловживати статусом банкрута. Хоча люди, які займаються крадіжками, продовжать займатися аферами незалежно від того, чи є закон, додав експерт.

«Мінус в тому, що процедуру банкрутства можуть використовувати фіктивно. Тобто фізособа набирає борги і оголошує себе банкрутом. Але країна йде шляхом обліку, з'являються реєстри, тому буде дедалі складніше здійснювати злочинні дії особі, яка ідентифікована за паспортними даними, ПІБ, місця реєстрації», – прокоментував Андрій Новак.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, як змінилися доходи та витрати українців за останні 5 років.

Також, «Слово і Діло» проаналізувало виконання поточного бюджету (на 2019-й) і його заплановані показники з реальними.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: