Помпео не бачив з боку Вашингтона спроб чинити тиск на Київ

Читать на русском
Держсекретар США Майкл Помпео ніколи не бачив свідоцтв того, що Вашингтон намагався домогтися будь-яких дій від Києва в обмін на надання фінансової та військової допомоги.

Держсекретар США Майкл Помпео ніколи не бачив свідоцтв того, що Вашингтон намагався домогтися будь-яких дій від Києва в обмін на надання фінансової та військової допомоги.

Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу ABC, яке в неділю вийшло в ефір.

Відповідаючи на питання журналіста про те, керувалася адміністрація США таким підходом, Помпео відповів: «Я ніколи не бачив подібного в тому, що стосується процесу вироблення рішень, в якому я брав участь, рішень щодо того, чи слід надати допомогу по лінії Міністерства оборони США, а також Держдепартаменту, щоб дати відсіч Росії». «Завжди йшлося про те, якими будуть стратегічні наслідки, чи дійдуть кошти туди, куди слід, чи будуть вони спрямовані куди потрібно в світлі корупції в Україні, як ми можемо гарантувати це. Чи доцільно для нас надавати оборонні озброєння», - сказав він.

Помпео в зв'язку з цим виступив з таким твердженням: «Завдяки цьому українці тепер в більшій безпеці. І росіянам це, зрозуміло, не подобається».

Держсекретареві також було поставлено питання про те, звітував перед ним про свою діяльність в Україні адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані. «Я не обговорюю процеси прийняття рішень всередині адміністрації», - відповів Помпео. Він також нагадав, що «приватні особи часто беруть участь в проведенні американської зовнішньої політики».

Помпео підтвердив, що Джуліані передавав до Вашингтона зібрану ним в Україні інформацію. «Це правда, я отримав деякі матеріали, що містилися в запечатаному конверті, я передав його відповідальним особам в Держдепартаменті на розгляд. Я ніколи їх не переглядав», - повідомив держсекретар.

26 вересня комітет з розвідки Палати представників США опублікував скаргу співробітника американської розвідки на телефонну розмову президента Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським.

Скарга була розсекречена після публікації Білим домом стенограми цієї бесіди.

Згідно з розшифровкою розмови, Трамп просив Зеленського відновити розслідування по компанії Burisma, з якою пов’язаний син Джо Байдена Хантер. Фактів ймовірного тиску на Зеленського в документі немає.

Після скандалу навколо розмови Трампа із Зеленським спікер Палати представників Ненсі Пелосі оголосила про запуск процедури імпічменту Дональда Трампа через передбачуваного тиску на президента України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: