Зеленський підписав закон про перезапуск НАЗК

Читать на русском
Президент затвердив зміни до законодавства щодо реформи НАЗК, фінансування партій і декларацій керівництва Офісу Президента.

Президент України Володимир Зеленський затвердив зміни до законодавства щодо реформи НАЗК, фінансування партій і декларацій керівництва Офісу Президента.

Як повідомляється на сторінці відповідного законопроекту №1029 він був повернутий з підписом президента в середу, 16 жовтня, і, як закон, отримав №140-IX.

Голову агентства, згідно з документом, призначатиме Кабінет міністрів за результатами відкритого конкурсного відбору. Ухвалений законопроект передбачає відмову від колегіальної відповідальності членів НАЗК, вона буде покладена на голову агентства.

Чинний склад НАЗК буде розпущений з дня набуття законом чинності. Також будуть достроково звільнені керівник апарату та його заступники, а також члени громадської ради при НАЗК.

Протягом п'яти днів після набуття чинності закону Кабінет міністрів має призначити тимчасово виконуючого обов'язки голови НАЗК.

У рамках перезавантаження агентство має отримати повний доступ до реєстрів для автоматичної перевірки декларацій. Проєкт закону також покликаний усунути деякі інші недоліки, які містяться в законі про запобігання корупції, в тому числі виключення, що дозволило депутатам Верховної Ради IX скликання не подавати декларацію при вступі на посаду.

Також буде скасовано необхідність подавати декларації представниками громадськості та особами, які не здійснюють функції держави або місцевого самоврядування.

Крім цього, ухвалений законопроект скасовує держфінансування партій, які не подолали 5%-й прохідний поріг на парламентських виборах. Законопроект передбачає, що щорічно партіям виділятимуть соту частину від мінімальної зарплати, помноженої на кількість виборців по багатомандатному виборчому округу на останніх виборах до Ради. Раніше цей коефіцієнт становив дві сотих.

Нагадаємо, законопроект президента Володимира Зеленського №1029 про перезавантаження Національного агентства із питань запобігання корупції ухвалила Рада у другому читанні і в цілому.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: