В Австрії проходять дострокові вибори до парламенту

Читать на русском
В Австрії в неділю, 29 вересня, проходять дострокові вибори до нижньої палати парламенту країни - Національну раду.

В Австрії в неділю, 29 вересня, проходять дострокові вибори до нижньої палати парламенту країни - Національну раду.

Фаворитом є консервативна Австрійська народна партія на чолі з колишнім канцлером Австрії Себастьяном Курцом, передає BBC.

Більшість виборчих дільниць відкрилися о 07:00 за місцевим часом. Вони будуть працювати до 17:00. У деяких районах дільниці закриються раніше. Час роботи дільниць варіюється у залежності від їхнього місцезнаходження.

Очікується, що перші дані екзит-полів почнуть надходити після закриття останніх ділянок о 17:00.

У неділю в Австрії обирають 183 членів нижньої палати парламенту. Серед основних партій, які будуть боротися за місця в Національній раді, - очолювана відправленим у відставку канцлером Себастьяном Курцем «Австрійська народна партія» (АНП), а також ультраправа «Австрійська партія свободи» (АПС) і «Соціал-демократична партія Австрії».

У передвиборчих опитуваннях лідируючу позицію обіймає партія Курца, яка може розраховувати приблизно на 33% голосів у свою підтримку. Друге місце між собою ділять «Австрійська партія свободи» і соціал-демократи. Також непогані шанси на потрапляння до парламенту у «зелених», свідчать нещодавні опитування.

«Якщо народ висловить нам свою довіру, то ми приступимо до переговорів з усіма сторонами. Я постараюся сформувати стабільний уряд. Якщо зробити це не вдасться, то допустимий варіант - уряд меншості», - сказав Курц.

Спостерігачі прогнозують, що Курцу все ж не вдасться отримати більшість і, отже, доведеться вести переговори із іншими партіями про створення коаліції. Найбільш ймовірним варіантом розвитку подій називається формування коаліції із АПС. Ще в 2017 році ці партії створили альянс, заснований, головним чином, на єдиній позиції щодо боротьби з іммігрантами. Однак у травні цього року їхня урядова коаліція розпалася через скандал навколо відеозапису за участю на той момент лідера АПС Хайнца-Крістіана Штрахе.

Раніше в Україну прибув новий посол Австрії.

Також нагадаємо, МЗС Австрії вивчає питання екстрадиції Фірташа.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: