«Формула Зеленського» щодо Донбасу: до чого готуватися

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

«Формула Зеленського» є дуже умовною та не несе смислового навантаження. Головне завдання для нас — уникнути добровільної капітуляції.

Таку позицію в коментарі «Слову і Ділу» озвучив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий.

На думку експерта, «формула Зеленського», яку анонсував глава МЗС України, поки що не дає чіткого розуміння, як в ОПУ завершуватимуть війну на Донбасі.

Він пояснив, що поняття «припинення війни на Донбасі» можна розуміти як завгодно.

«Конкретних послідовних кроків не запропоновано. При цьому факт встановлення термінів від півроку до року викликає сумніви. Незрозуміло, для чого ми самі себе пов'язуємо термінами. Набагато правильніше встановлювати терміни для Росії», — підкреслив Дикий.

На його погляд, «перехід до радикальних заходів» — єдине, що сьогодні звучить оптимістично у «формулі Зеленського».

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Можливо, наш головнокомандувач хоча би в теорії допускає, що якщо з тією стороною не вийде домовитися, то Україна застосує хорватський варіант», — припустив експерт.

Він нагадав, як 1995 року в Хорватії провели військово-стратегічну операцію «Буря», яка допомогла звільнити майже 20% тимчасово окупованої території, яка з 1991 року перебувала під контролем сепаратистського псевдодержавного формування «Республіка Сербська Країна».

Однак експерт висловив сумніви, що українська влада готова до радикальних заходів не в теорії. Він застеріг від ймовірної добровільної капітуляції України.

«Хоча історія знала приклади, коли життя змушувало змінювати погляди та робити те, що потрібно для збереження своєї країни», — резюмував Євген Дикий.

Раніше міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив про наявність умовної «формули Зеленського». Суть позиції в припиненні війни на Донбасі в термін від півроку до року або переході «до нових радикальних заходів». «Ми спробуємо дотягнутися ментально, месседжами, символами, до нашого народу, який залишився по той бік», — уточнив міністр.

Додамо, президент України Володимир Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: