Виплата субсидій-2020: чого чекати українцям

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

У бюджет-2020 закладено на 8 млрд грн менше коштів на субсидії, ніж в 2019 році. Зменшення фінансування ймовірне за умови скорочення кількості субсидіантів або за рахунок зниження тарифів в Україні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

Експерт висловив побоювання з приводу того, що за результатами перевірок можуть зменшити кількість субсидіантів.

За його словами, єдиним шляхом може бути перевірка декларацій: чи відповідають доходи і витрати. Бази даних для цього існують, уточнив Сергієнко.

Він нагадав, що минулого опалювального сезону в Україні удвічі зменшилась кількість субсидіантів через те, що створили штучні перепони.

«У дохід сім'ї врахували всіх членів домогосподарства, навіть якщо вони не проживають там. Наприклад, молода людина поїхала до Києва робити кар'єру, а прописана в якійсь області у батьків. У мами або батька вимагатимуть довідку про доходи молодої людини, хоча вона там не проживає та не користується комунальними послугами, за які чомусь має платити», — розповів Сергієнко.

Він акцентував, що такий підхід — це знущання над людьми та здоровим глуздом.

Субсидії для українців: скільки коштів витратили в 2014-2019 рокахМайже за п'ять років із державного бюджету виділили 253,3 млрд грн на виплату субсидій населенню.

Директор Асоціації постачальників торговельних мереж, економічний експерт Олексій Дорошенко також звернув увагу на те, що фінансування субсидій буде урізано на 8,3 млрд грн в 2020 році.

«Вихід з цієї ситуації є. Перший варіант: збільшуються доходи громадян, і вони не потребують субсидій. Другий: зменшується вартість комунальних послуг, тоді частина людей не залежатиме від грошей держави», — пояснив Дорошенко.

Економіст скептично оцінив такі перспективи, оскільки через скорочення витрат на субсидії для найбіднішого класу українців 2020 рік буде важким.

Як відомо, в бюджеті-2020 на виплату житлових субсидій передбачено 47 млрд 628,6 млн грн.

«Слово і Діло» проаналізувало, як основні показники бюджету-2020 відрізняються від проєкту на 2019-й.

Нагадаємо, за всю виборчу кампанію у Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Скільки коштів витрачено в 2014-2019 роках на субсидії — тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: