Велика палата ЄСПЛ цього тижня почне слухання щодо Криму

Читать на русском
Засідання Великої палати Європейського суду з прав людини у справі Україна проти Росії призначено на 11 вересня о 9:15.

Засідання Великої палати Європейського суду з прав людини у справі «Україна проти Росії» призначено на 11 вересня о 9:15.

Про це повідомляє офіційний сайт ЄСПЛ.

Відомо, що перший позов України проти Росії був поданий 13 березня 2014 року. Україна, спираючись на кілька статей Європейської конвенції про права людини, стверджує, що РФ з 27 лютого 2014 року здійснює контроль над анексованим Кримом. Зокрема Україна заявляє, що з вини Росії на українській території в АР Крим були скоєні вбивства українських мирних жителів, а також військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів. Також Україна посилається на випадки позбавлення волі мирного населення та військовослужбовців. Українська сторона заявляє про підштовхуванні українських громадян, які проживають у Криму, до незаконного отримання громадянства РФ, а відмова в його отриманні позбавила людей багатьох прав. Україна заявляє про випадки нападів, викрадень, жорстокого поводження та переслідування журналістів; а також про випадки заборони організації публічних зборів кримських татар.

Європейський суд раніше проводив два слухання по даній справі - 18 квітня і 23 травня 2018 року.

Повідомляється, що Україна також подала багато інших міждержавних справ проти Росії і існує більше 4 тисяч індивідуальних заяв про події в Криму, Донбасі та Східній Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: