Карта ООС: ситуація на сході України на 3 вересня

Читать на русском

Ситуація на сході країни на 3 вересня 2019 року за даними РНБО України, прес-центру ООС, Міністерства оборони, журналістів і волонтерів.

Обстріли:

Протягом минулої доби захисники України продовжували перебувати під обстрілами з боку російсько-окупаційних військ, зокрема, із заборонених Мінськими угодами зразків озброєння: артилерії та мінометів різних калібрів.

Загалом вчора в районі відсічі та стримування збройної агресії РФ на сході нашої держави, окупанти здійснили 15 прицільних обстрілів наших позицій.

Як повідомлялося, внаслідок ворожих обстрілів вчора, на превеликий жаль, Об’єднані сили понесли непоправну втрату. В районі відсічі та стримування збройної агресії РФ загинув один наш герой.

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким нашого захисника, а також його бойовим побратимам.

Окрім цього, на лінії бойового зіткнення, також внаслідок прицільних обстрілів з боку російсько-окупаційних військ один наш воїн отримав поранення.

Район відповідальності оперативно-тактичного угруповання Північ Об’єднаних сил

Тут зафіксовано три порушення режиму тиші з боку окупантів.

З 04:10 ранку ворог розпочав вести вогонь з озброєння БМП, гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів по захисниках Новотошківського.

Після відносного затишшя вдень, окупанти поновили обстріли вже поблизу Новозванівки. Тут з напрямку від н.п. Калинове ворог застосував автоматичні станкові гранатомети та стрілецьку зброю.

Ввечері російсько-окупаційні війська, в порушення Мінських угод, здійснили мінометний обстріл позицій наших оборонців Хутора Вільний з напрямку від окупованого ворогом Золотого-5. Після 20:40 захисники України зафіксували розриви 10 ворожих мін калібру 82 мм. Також окупанти вели обстріли з ручних протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.

Район відповідальності оперативно-тактичного угруповання Схід Об’єднаних сил

Чергові прояви ворожої збройної активності вчора зафіксовано і тут. Російсько-окупаційні війська вели прицільні обстріли з різних зразків озброєння 12 разів. Зокрема, 5 разів під ворожим вогнем перебували наші мужні захисники Водяного.

Свідомо порушуючи Мінські угоди російсько-окупаційні війська декілька разів цілили по позиціях підрозділів Об’єднаних сил з мінометів та артилерії з метою нанесення максимальних втрат захисникам України.

Як повідомлялося, вчора з 06:10 ранку, з напрямку від Ужівки окупанти випустили 24 міни, переважно 120-го калібру по оборонцям Водяного. Пізніше, з 10:05 ворог розпочав обстріл з важкого озброєння з напрямку від окупованого ним смт Тельманове по нашим захисникам Гранітного. Тут зафіксовані розриви 3 ворожих артилерійських снарядів 122-го калібру та 7 мін 120-го калібру. Також понад годину окупанти вели обстріл з великокаліберних кулеметів.

Непоодинокі провокації з використанням гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї противник вів вчора в районах н.п. Лебединське, Водяне, Новомихайлівка, Новотроїцьке, Гнутове та Красногорівка.

Захисники України декілька разів адекватно застосовували у відповідь на прицільні обстріли російсько-окупаційних військ чергові вогневі засоби. Вчергове зазначимо, що наші воїни не застосовують на лінії бойового зіткнення заборонені Мінськими угодами зразки озброєння.

Обстановка на сьогодні, 3 вересня

Сьогодні ворог вже 4 рази здійснив збройні провокації по позиціях підрозділів Об’єднаних сил.

Російсько-окупаційні війська двічі вели обстріли оборонців Павлополя з великокаліберних кулеметів та автоматичних станкових гранатометів.

З 05:30 ранку з напрямку від окупованого смт Калинове ворог випустив 5 мін калібру 82 мм та вів обстріл з великокаліберних кулеметів по нашим оборонцям села Троїцьке.

З 07:45 противник розпочав обстріл зі стрілецької зброї з напрямку від смт Донецький по захисникам Кримського.

У випадку загрози життю, наші воїни декілька разів вели адекватний вогонь у відповідь із легкого піхотного озброєння та придушували ворожу збройну активність.

За наявною інформацією, внаслідок ворожих прицільних обстрілів від початку цієї доби отримав поранення один наш захисник. Воїна евакуйовано до військового мобільного госпіталя. Стан його здоров’я – задовільний.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: