Повернення РФ до G7: п'ять причин, чому не варто говорити про «зраду»

Читать на русском
Ілія Кусаексперт-міжнародник

Заява Трампа щодо повернення Росії до G7, зустріч Макрона з Путіним відображають той факт, що Захід захищає свої інтереси, скориговані в умовах мінливого світового порядку.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса.

На його думку, реакція на заяву Трампа щодо повернення Росії до G7 виглядає безглуздо й нагадує істерію з приводу повернення російської делегації до ПАРЄ, а також будівництва «Північного потоку-2».

«Перша крайність – ура-патріотична. Вона відображає останні 5 років Україну в «переможному» вимірі, де Захід скоро прийде на допомогу, а РФ ось-ось розвалиться. Представники такої позиції розводять «зраду» з приводу того, що Трамп із Макроном зливають Україну. Мовляв, потрібно їм нагадати», – зазначив Куса.

Друга крайність – капітулянтського-опортуністична з ідеєю «ми за мир». Представники цього табору використовують риторику в стилі «Догралися?» або «Ось бачите, до чого це призвело?» з подальшими висміюваннями на кшталт «Тепер пожинайте плоди, а ми подивимося», підкреслив він.

Експерт звернув увагу, що в обох випадках усі представляють цю ситуацію як уже ухвалене рішення.

«По-перше, ніхто ще рішень не ухвалював і повертати Росію до G7 не збирається. По-друге, G7 – не клуб найсильніших економік, а група країн-союзників західного блоку. Росія там завжди була зайвою», – уточнив він.

За його словами, сьогодні реальну вагу в рішенні міжнародних справ має не G7, а G20.

«По-третє, ніхто Україну не зливає. Це прояв цинізму міжнародної політики», – додав Куса.

По-четверте, тенденція до пом'якшення позиції Заходу щодо РФ була помітна давно, наголосив він.

«Оскільки в Україні не сформульована зовнішня політика, внутрішня екосистема просто жахлива, а правлячий клас має патологічну схильність брехати всім у разі кризових ситуацій, то зрозуміло, що цю тенденцію не помічали», – пояснив фахівець.

Заходу дуже не хочеться максимального зближення РФ і Китаю. На тлі глобальної кризи лідерства та занепаду старого порядку в Європі, наприклад, дедалі більше замислюються про співпрацю з РФ, а не конфронтацію, уточнив Куса. Україна за останні 5 років не стала цінною для партнерів, не виконала «домашню роботу» й при цьому часто брехала всім про все, починаючи реформами й закінчуючи торгівлею з РФ, підкреслив він.

«У цей час в РФ прокачували свої міжнародні позиції через флангову дипломатію, втручання в інші конфлікти, вибудовування різних часом божевільних, тендітних ситуативних альянсів», – уточнив Куса.

На його думку, саме тому сьогодні завіса ілюзій раптово падає, й ми бачимо вже практичне втілення цих тенденцій. Зараз важливо серйозно обговорити зовнішню та внутрішню політику, щоб уникнути невигідних для нас міжнародних договірняків, і не впадати в крайнощі.

Нагадаємо, Трамп заявив, що робота над поверненням РФ до G7 триває. Однак думки лідерів країн «Великої сімки» щодо цього розійшлися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: