Зеленський назвав умови повернення Росії до G8

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія може повернутися в Велику сімку тільки після того, як буде припинена агресія проти України.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія може повернутися в Велику сімку тільки після того, як буде припинена агресія проти України.

Про це пише «Слово і Діло».

Джонсон відмовився підтримати повернення Росії до G7Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що не підтримує повернення Росії в клуб високорозвинених країн Великої сімки (G7).

«Повернення окупованого Криму, припинення бойових дій на Донбасі та звільнення понад 100 політичних в'язнів і українських моряків, яких утримує Кремль, буде справжнім серйозним сигналом світові про те, що Росія готова знову зайняти своє місце у порядку денному високої дипломатії», - заявив Зеленський.

Президент також подякував країнам, які послідовно підтримують Україну.

Нагадаємо, що уряд Німеччини виступив проти повернення Росії в коло розвинених країн G7. Проти також висловилася Велика Британія.

20 серпня президент США Дональд Трамп заявив, що «безперечно» підтримав би повернення Росії в Велику вісімку (G8).

Джерела Reuters в дипломатичних колах Франції зазначили, що повернення РФ в G7 залежить від прогресу у виконанні Москвою мінських угод для врегулювання ситуації на сході України.

У свою чергу, президент Франції Еммануель Макрон вважає, що такий крок можливий після врегулювання кризи в Україні.

Росія була виключена з Великої вісімки в 2014 році після анексії Криму. З того часу представники західних країн неодноразово заявляли, що відновлення участі РФ в Великій вісімці пов’язане з «кримським питанням» і дотриманням Росією мінських угод, які передбачають припинення конфлікту на Донбасі.

До клубу семи високорозвинених країн світу входять США, Японія, Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія, Канада.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: