Навіщо прем'єр Ізраїлю їде до Києва вперше за 20 років?

Читать на русском
Ілія Кусаексперт-міжнародник

Зустріч прем'єра Ізраїлю з президентом України в Києві навряд чи принесе якусь практичну користь, радше зміцнить дипломатичні відносини країн.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса.

На його думку, незважаючи на те, що Біньямін Нетаньягу допускає можливість посередництва між Путіним і Зеленським, навряд чи прем'єр Ізраїлю піде на це реально, оскільки має власні інтереси.

«По-перше, в Нетаньягу немає нових ідей. По-друге, проблема не в посередниках, а у відсутності предмета переговорів. По-третє, роль посередників вже взяли на себе Франція та Німеччина в Нормандському форматі», – зазначив Куса.

За його словами, візит Нетаньягу до Києва має суто прагматичні цілі. Перед виборами до Кнесету у вересні Нетаньяху потрібно заручитися підтримкою російськомовного електорату, частина якого мешкає в Україні, а ще частина переїхала з України до Ізраїлю.

Крім того, Нетаньягу потрібно посилити угоду про ЗВТ, яку ратифікувала Верховна рада. Угода про ЗВТ вигідніша Ізраїлю, оскільки вони на безмитній основі можуть експортувати товари з високою доданою вартістю, додав експерт.

«Для них це торгово-економічна експансія на великий український ринок. При цьому немає ризиків, що така ж експансія відбудеться на ізраїльський ринок. Україна не експортує до Ізраїлю товари з високою доданою вартістю, а лише сировину», – підкреслив він.

У торгівлі зацікавлені багато ізраїльських компаній, які, в тому числі, допомагають політику на виборах, що ще раз підтверджує виборчу мотивацію візиту, уточнив фахівець.

Ізраїль також залишається важливим партнером для РФ на Близькому Сході, нагадав він.

«Зараз Нетаньягу заграє з Україною, щоб посилити свої переговорні позиції з РФ у питаннях, які його найбільше цікавлять. Зокрема, питання Ірану в Сирії, майбутніх відносин РФ, Ірану та Сирії, а також енергетичних проектів Ізраїлю на Близькому Сході», – резюмував Ілія Куса.

Увечері 18 серпня Біньямін Нетаньягу прилетить до Києва й зустрінеться з Володимиром Зеленським. У понеділок, 19 серпня, ізраїльський прем'єр вшанує пам'ять жертв у Бабиному Ярі.

Нагадаємо, востаннє Нетаньягу був в Україні в 1999 році, під час своєї першої прем'єрської каденції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: