Ядерники уточнили причини загибелі працівників «Росатому» під Архангельськом

Читать на русском
Керівництво Російського ядерного центру, який займається розробкою ядерного озброєння, розкрило подробиці вибуху під Архангельськом.

Керівництво Російського ядерного центру, який займається розробкою ядерного озброєння, розкрило подробиці вибуху під Архангельськом.

За інформацією, трагедія відбулася не на береговій частині полігону, як стверджувало раніше Міноборони, а в акваторії Білого моря, пише Слово і Діло.

Причиною загибелі п'ятьох працівників «Росатома» став вибух ядерного реактора, повідомили директор Всеросійського науково-дослідного інституту експериментальної фізики Валентин Костюков і науковий керівник центру В'ячеслав Соловйов в студії Саровського ТРК Канал-16.

«Причиною загибелі вчених-випробувачів став вибух малогабаритного ядерного реактора, що є частиною двигуна об'єкта військового призначення», - повідомили експерти з ядерного озброєння.

За словами Костюкова, п'ятеро вчених-випробувачів РФЯЦ загинули, троє - в стані середньої тяжкості, їхньому життю нічого не загрожує.

Керівник ядерного центру розповів, що трагедія відбулася не на береговій частині полігону, як стверджувало раніше Міноборони, а в акваторії Білого моря. Підготовка до випробування нової зброї, за його словами, тривала більше року. За його словами, в Архангельській області зараз працює державна комісія, яка вивчає всі обставини катастрофи.

Заступник директора РФЯЦ, член-кореспондент РАН Олександр Чернишов підтвердив інформацію про короткочасний радіоактивний стрибок в місті Северодвінську, що знаходиться в 30 кілометрах від місця катастрофи.

Науковий керівник РФЯЦ В'ячеслав Соловйов уточнив, що дослідження і розробки в інтересах Міноборони проводяться в рамках наукової програми Саровського ядерного центру.

За його словами, одним із напрямків розробок є створення малогабаритних джерел енергії з використанням радіоактивних матеріалів, котрі діляться.

Нагадаємо, на думку американських експертів з ядерної зброї, вибух рідкого ракетного палива не призведе до викиду радіації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: