МЗС України прокоментувало припинення дії ракетного договору

Читать на русском
Міністерство закордонних справ заявило, що Україна активізує діалог з НАТО для обговорення можливих шляхів зміцнення обороноздатності всього східного флангу Альянсу.

Міністерство закордонних справ заявило, що Україна активізує діалог з НАТО для обговорення можливих шляхів зміцнення обороноздатності всього східного флангу Альянсу.

Такі дії приймуть у відповідь на агресивні дії Росії і з огляду на припинення дії Договору між США і СРСР про ліквідацію їх ракет середньої і меншої дальності, повідомили у відомстві.

У міністерстві заявили, що розчаровані припиненням дії договору про ДРСМ через ситуацію, яку створила навколо нього Росія, і розуміють вимушені дії США.

Крім того, в заяві сказано, що в Україні особливо стурбовані інформацією про те, що Росія розробила і вже розмістила ядерну ракетну систему середньої дальності, в зоні досяжності якої знаходяться деякі європейські столиці, а також з приводу проведення в березні 2019 року в окупованому Криму військових навчань з використанням комплексу Іскандер-М.

Нагадаємо, що держсекретар США Майк Помпео в п’ятницю, 2 серпня, офіційно оголосив про вихід країни з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), повністю поклавши провину за це на Росію.

Раніше в цей же день Міністерство закордонних справ РФ також офіційно оголосило про припинення дії ракетного договору.

СРСР і США підписали Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності 8 грудня 1987 року в Вашингтоні. ДРСМД вступив у дію 1 червня 1988 року і поклав кінець ракетній кризі в Європі, яка вибухнула у результаті розміщення на континенті радянських ракет і американських Першингів.

Документ передбачав ліквідацію цілого класу ракет: він забороняв сторонам проводити, відчувати і розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої дальності (від 1000 до 5500 км) і меншої дальності (від 500 до 1000 км), а також пускові установки для них.

Через 30 років після вступу договору в силу — 20 жовтня 2018 року — президент США Дональд Трамп заявив про намір вийти з ДРСМД в зв’язку з тим, що Росія порушує його положення.

4 грудня держсекретар США Майк Помпео зажадав від Москви протягом 60 днів знищити або модифікувати ракету 9 М729, яка за своїми параметрами порушувала договір. Надалі Вашингтон посилив цю вимогу, наполягаючи тільки на верифіковані знищення ракети.

Росія відкинула звинувачення американської сторони, висунувши зустрічні претензії до США. Тоді адміністрація США оголосила про припинення участі в ДРСМД 2 лютого і пообіцяла через шість місяців вийти з договору, якщо Росія не повернеться до його дотримання.

3 липня президент РФ Володимир Путін підписав закон про призупинення Росією дії ДРСМД. У кінці липня радник з нацбезпеки президента США Джон Болтон підтвердив, що США вийдуть з ДРСМД 2 серпня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: