У Зеленського хочуть продати держбанки. Чи знайдуть кому та що завадить?

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Для того, щоб продавати банки, їх має хтось купити. Хто? Поки банківська система України не дуже приваблює інвесторів, інвестиційний ресурс.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економічний експерт, аналітик Борис Кушнірук.

«Інвестиції в українську банківську систему поки не дуже цікавлять. Фактично, прибутковість держбанків на сьогодні забезпечується лише за рахунок того, що вони сидять на облігаціях державних позик. Вони не кредитують реального сектора. Якщо це великі компанії, то є проблема в тому, що не можуть забезпечити прав кредитора, а малі та середні не мають такого забезпечення», – зазначив Кушнірук.

По-друге, є фактор монетарної політики НБУ. Процентні ставки, які є зараз, унеможливлюють кредитування реального сектора. Коли процентна ставка становить 15-17% річних, то для реального сектора, бізнесу це божевілля, вони собі цього дозволити не можуть. Як наслідок, кредитуються дві сфери, зокрема споживче кредитування та сфера торгівлі, уточнив він.

Щодо споживчого кредитування, то реальна ставка за кредитами становить до 100%. Населення, звісно, бере, але не усвідомлює, що відбувається. Щодо торгівлі, то кредити, як правило, короткі, оборотні, додав експерт.

Курс долара, ціни на продукти, основні економічні показники на момент обрання Зеленського президентомСлово і Діло зафіксувало основні економічні показники країни під час президентських виборів-2019, з якими стартуватиме новообраний президент України.

«Тому в таких умовах навряд чи вдасться продавати держбанки. Крім того, яка модель? Укргазбанк ще можна спробувати продати як цілісний об’єкт. Інші великі банки можна продавати лише акціями, виставляти якісь пакети. Однак, знову ж таки, купити можуть лише великі міжнародні інституції. Така купівля під силу корпораціям на кшталт Світового банку. Навряд чи це зараз реально робитиме якась бізнесова структура», – пояснив він.

Щодо «Укрпошти», то, за його словами, її продаж також можливий у вигляді виставлення акцій на біржу, проте для цього потрібно врегулювати питання соціальних функцій. На сьогодні на держкомпанії – «Укрзалізницю», «Укрпошту», «Нафтогаз» – покладають великі соціальні функції. Фактично, змушують за рахунок своїх доходів її виконувати, підкреслив економіст.

«Наприклад, «Укрпошта» змушена продавати за заниженою ціною. Це призводить до того, що підприємство працює неефективно й збитково. Для цього слід чітко визначити, що якщо держава покладає якісь соціальні функції, то вони мають і покриватися за рахунок держави», – наголосив він.

На його думку, якщо це буде врегульовано, можливо, акції когось зацікавлять, проте лише в такому разі.

«Якщо ж ні, то ніхто не захоче купувати», – резюмував Борис Кушнірук.

Додамо, в ОПУ також заявили, що в межах великої приватизації президентська команда планує продати частки в «Укрзалізниці» та «Укрпошті».

Курс долара, ціни на продукти, основні економічні показники на момент обрання Зеленського президентом – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: