Карта ООС: ситуація на сході України на 28 червня

Читать на русском

Ситуація на сході країни на 28 червня 2019 року за даними РНБО України, прес-центру ООС, Міністерства оборони, журналістів і волонтерів.

Обстріли:

Російсько-окупаційні війська продовжували інтенсивно обстрілювати наші оборонні позиції на лінії зіткнення. 13 разів противник вів вогонь із заборонених Мінськими угодами артилерійських систем калібру 152 та 122 мм, мінометів калібру 120 та 82 мм, обстрілював наших захисників з гранатометів різних систем, озброєння бойових машин піхоти, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Загалом протягом минулої доби обліковано 34 прицільних ворожих обстріли. У наш бік окупанти випустили 26 артилерійських снарядів калібрів 152 та 122 мм, а також 130 мін 120-го та 82-го калібрів.

За минулу добу один український військовослужбовець зазнав поранення, ще двоє – бойових травмувань. Наразі їм надається необхідна допомога у медичних закладах.

За даними розвідки Об’єднаних сил, вогнем у відповідь 27 червня трьох окупантів поранено.

Напрямки:

Луганський напрямок

Тут відбулося 18 обстрілів, майже усі – у світлу пору доби.

Найбільшу кількість обстрілів – 5 – зафіксовано в районі Новолуганського. Тут у ранковий час ворог двічі відкривав вогонь по опорних пунктах підрозділів Об’єднаних сил з мінометів 120-го калібру, озброєння БМП, станкових протитанкових і автоматичних гранатометів та стрілецької зброї. В обідню пору за півгодини на наших позиціях розірвалися 12 артилерійських снарядів калібру 122 мм та 9 мін калібру 82 мм. Після 18:00 окупанти випустили по наших захисниках 3 82-мм міни. А з 22:00 упродовж 35 хвилин вели вогонь зі 120-х та 82-х мінометів, станкових протитанкових і автоматичних гранатометів та стрілецької зброї. Зауважимо, що усі обстріли противник здійснив з боку окупованого Доломітного.

Поблизу Новгородського російсько-окупаційні війська з 04:35 до 05:45 тричі відкривали вогонь по українських воїнах з мінометів калібру 120 мм, станкових протитанкових гранатометів, кулеметів великого калібру та стрілецької зброї.

Після 04:00 ранку ворог з боку населеного пункту Золоте-5 за 40 хвилин випустив 12 мін калібру 82 мм по позиціях підрозділів Об’єднаних сил, обладнаних біля Хутора Вільного.

Також у ранковий час противник з артилерії калібру 122 мм, станкових протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів обстріляв наших захисників Світлодарська, а неподалік населених пунктів Золоте-4, Луганське та Оріхове застосовував озброєння БМП, станкові протитанкові і автоматичні гранатомети, кулемети великого калібру та стрілецьку зброю.

Ввечері окупанти з боку шахти імені Гагаріна з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї вели вогонь по військовослужбовцях Збройних Сил України, які виконують бойові завдання поблизу Південного.

21 міна калібру 82 мм у період з 21:55 до 22:15 розірвалася на українських позиціях в районі населеного пункту Лопаскине.

З ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї наші військові були обстріляні два рази – неподалік Кримського, один раз – біля Зайцевого.

Донецький напрямок

Минулої доби ворог порушив режим тиші 16 разів.

По 3 рази російсько-окупаційні війська обстрілювали опорні пункти підрозділів Об’єднаних сил в районах Опитного, Мар’їнки та Лебединського, відповідно: з мінометів калібру 82 мм, станкового протитанкового гранатомету, озброєння БМП та стрілецької зброї; мінометів калібру 120 та 82 мм, автоматичних гранатометів та кулеметів великого калібру, а також зі станкового протитанкового гранатомету, великокаліберного кулемету та стрілецької зброї.

Двічі окупанти обстріляли околиці Новотроїцького зі станкових протитанкових і автоматичних гранатометів, так само два рази вели вогонь по позиціях наших військ поблизу населеного пункту Водяне, використовуючи озброєння БМП, ручні протитанкові гранатомети та стрілецьку зброю.

Неподалік Старогнатівки після 05:00 противник здійснив вогневий наліт із застосуванням артилерії калібру 152 мм.

Крім того, з 20:30 вечора ворог упродовж 25 хвилин зі станкових протитанкових гранатометів та стрілецької зброї обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил біля Красногорівки, а після 23:30 вогнем зі стрілецької зброї намагався спровокувати на відповідь українських воїнів, які боронять підступи до Павлополя.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 28 червня

Станом на 12:00 сьогодні, 28 червня, російсько-окупаційні війська здійснили 9 обстрілів, противник активно застосовує заборонені міномети.

Так, на Луганському напрямку о 04:35 розпочався тривалий обстріл з боку шахти імені Гагаріна опорних пунктів підрозділів Об’єднаних сил поблизу Новгородського. До 05:20 на цій ділянці фронту ворог випустив 35 мін 120-го калібру.

А неподалік Кримського окупанти з 09:45 до 10:05 з боку Сентянівки вели вогонь з озброєння БМП, ручних протитанкових і автоматичних станкових гранатометів та кулеметів великого калібру.

На Донецькому напрямку вночі противник влаштував провокацію з використанням стрілецької зброї біля Широкиного, а по позиціях наших військ, обладнаних поблизу Опитного випустив 3 артилерійські снаряди калібру 122 мм.

Зранку в епіцентрі бойових дій опинилися наші оборонці Авдіївки. Російсько-окупаційні війська тричі з боку Яковлівки та Ясинуватої обстрілювали підступи до міста з мінометів калібру 120 мм, випустивши загалом 47 мін.

3 міни калібру 82 мм також зранку розірвалися неподалік Лебединського.

Біля Водяного з 6-ї ранку упродовж 45 хвилин окупанти вели вогонь зі станкових і ручних протитанкових гранатометів.

За наявною інформацією, втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

Втрати ворога в результаті вогню у відповідь з боку наших військ уточнюються.

Ситуація на лінії зіткнення перебуває під надійним контролем підрозділів Об’єднаних сил.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: