Європейські компанії закачали до сховищ України півмільярда кубів газу

Читать на русском
Два десятки компаній-нерезидентів з Європи уклали договори з Укртрансгазом про зберігання газу.

Міжнародні компанії вже закачали в українські підземні сховища газу (ПСГ) 515 млн куб. м природного газу в режимі «митний склад».

Як пише «Слово і Діло», про це повідомила прес-служба держкомпанії-оператора газотранспортної системи Укртрансгаз.

«Станом на початок червня 24 міжнародні компанії, які не є резидентами України, уклали договори про зберігання природного газу і закачали близько 515 млн куб. м газу в підземні газові сховища України», - сказано в повідомленні.

Укртрансгаз почав активно пропонувати цю послугу нерезидентам в кінці березня. У червні він очікує зниження динаміки, якщо Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і компослуг (НКРЕКП) встановить тарифи на послуги транспортування на короткі відстані.

Зараз і резиденти, і нерезиденти можуть зберігати газ на території України протягом 1095 днів без сплати митних зборів за умови подальшого транспортування природного газу з території України. Тариф на зберігання в режимі «митного складу» не відрізняється від звичайного тарифу на зберігання газу в ПСГ і становить близько 0,6 євро/МВт.

Нагадаємо, 10 квітня Україна припинила відбір газу з підземних сховищ. А за кілька днів до цього відновилося закачування газу в ПСГ. На той момент у них знаходилося 8,745 млрд куб. м.

Раніше в Нафтогазі заявили, що цього року потрібно закачати в сховища додатково 3 млрд кубометрів газу. До початку опалювального сезону в ПСГ повинно бути 20 млрд куб. м.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: