Фігурантами журналістських розслідувань про корупцію стали 214 чинних нардепів

Читать на русском

Заступник голови Служби безпеки України Іван Баканов недавно закликав журналістів звертатися до відомства, якщо у них є матеріали щодо злочинів політиків. «Ми будемо їх опрацьовувати і інформувати, – в тому числі, і за допомогою вас, – суспільство про стан таких розслідувань», – заявив він. Найцікавіше, що існує ціла база таких розслідувань (СБУ нею цілком може користуватися) – каталог руху ЧЕСНО про фігурантів антикорупційних журналістських розслідувань. За допомогою цього каталогу аналітики «Слова і Діла» з'ясували, хто з народних депутатів може бути замішаний в корупційних схемах.

У підсумку ми отримали невтішні цифри: 214 чинних народних депутатів (із 423) стали фігурантами журналістських розслідувань щодо корупції. При цьому 15 із них замішані в більш ніж десяти схемах.

Абсолютний лідер за кількістю справ – Богдан Дубневич із «Блоку Петра Порошенка» (42). Його брат Ярослав Дубневич замішаний у 36 справах. Відзначимо, що «Слово і Діло» регулярно стежить за розслідуванням кримінальних проваджень щодо цих депутатів. Розслідування щодо братів Дубневичів найчастіше пов'язані з тендерними махінаціями та зловживанням владою. Наприклад, журналісти з'ясували, що Богдан Дубневич був одним із нардепів, хто передав управління власних фірм членам сім'ї, незважаючи на заборону антикорупційного законодавства.

Ігор Кононенко, також із БПП, фігурант 21 розслідування. Його «фішка» – це політична корупція та зловживання владою. У низці розслідувань депутат фігурує разом із колишнім президентом Петром Порошенком.

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко та депутат від «Волі народу» Іван Фурсін можуть бути причетні до 18 і 17 схем відповідно. Одне з розслідувань щодо Тимошенко стосується сітки підкупу виборців під час президентських виборів-2019.

До топ-15 депутатів-фігурантів антикорупційних розслідувань також увійшли Юрій Бойко, Олександр Онищенко, Олег Ляшко, Сергій Клюєв, Олександр Пономарьов, Віталій Хомутиннік, Олександр Грановський, Євген Бакулін, Юлія Льовочкіна та Нестор Шуфрич.

Цікаво також подивитися цифри за парламентськими фракціями. Зі 130 чинних депутатів від «Блоку Петра Порошенка» 54, за даними журналістів, можуть бути пов'язані з корупцією. Фракція «Народного фронту» – 35 із 80 депутатів, «Опозиційного блоку» – 25 із 35 депутатів, «Батьківщини» – 9 із 20 нардепів, «Відродження» – 20 із 25, Радикальної партії Олега Ляшка – 11 із 21, «Волі народу» – 18 із 18, «Самопомочі» – 7 із 25 депутатів, позафракційні нардепи – 35 із 66.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: