Карта ООС: ситуація на сході України на 5 червня

Читать на русском

Ситуація на сході країни на 5 червня 2019 року за даними РНБО України, прес-центру ООС, Міністерства оборони, журналістів і волонтерів.

Обстріли:

Кількість збройних провокацій з боку російсько-окупаційних військ продовжує зростати. Загалом минулої доби противник порушив режим перемир’я шістнадцять разів, двічі ведучи вогонь з мінометів заборонених калібрів. Окрім того, останніми днями фіксується активізація ворожих снайперів.

Підрозділи Об’єднаних сил вели активні оборонні дії, та застосовували у відповідь чергові вогневі засоби.

Із сумом повідомляємо, що Збройні сили України зазнали важких бойових втрат. Внаслідок ворожого обстрілу з ПТРК в районі с. Новоселівка друга загинули двоє військовослужбовців Збройних сил України.

Висловлюємо співчуття рідним і близьким, а також бойовим побратимам загиблих Українських Героїв.

Також загалом троє українських захисників за минулу добу дістали поранення, та наразі отримують медичну допомогу у військових госпіталях.

За повідомленням штабу операції Об’єднаних сил, минулої доби, влучним вогнем у відповідь на ворожі обстріли, одного окупанта зі складу російсько-окупаційних військ було ліквідовано та одного поранено.

Луганський напрямок

Вчора задокументовано п’ять фактів відкриття противником вогню у бік позицій Об’єднаних сил.

Ніч, а також перша половина дня там минули відносно спокійно, водночас ворог активізувався надвечір.

Так, о десятій ранку в районі н.п. Золоте – 4 вів огонь ворожий снайпер. З 18:50 до 19:00 противник зі сторони с. Доломітне обстріляв оборонні укріплення українських військ поблизу Новолуганського, застосувавши автоматичні гранатомети та стрілецьку зброю. У відповідь наші захисники відкрили вогонь з аналогічних засобів.

О 21:30 вечора російсько-окупаційні війська відкрили вогонь практично з усього наявного у них піхотного озброєння в бік позицій Об’єднаних сил в районі Кримського. Обстріл противником вівся з напрямку с. Знам’янка, і тривав більше години. Військовослужбовці Збройних сил України відповіли окупанту вогнем з автоматичних гранатометів та кулеметів, що змусило противника припинити обстріл.

Вже пізно ввечері було зафіксовано ще два короткотривалі провокаційні обстріли із застосування стрілецького озброєння поблизу Станиці Луганської та с. Золоте – 1.

Противник вів вогонь з напрямку н.п. Миколаївка та Золоте – 5 відповідно. В обох випадках наші оборонці зброю у відповідь не застосовували.

Донецький напрямок

Більшість ворожих вогневих провокацій російсько-окупаційні війська здійснили минулої доби саме тут. Зафіксовано одинадцять прицільних обстрілів з боку противника, три з яких сталися із застосуванням мінометів.

Так, вчора о 05:15 ранку противник з напрямку с. Спартак витратив два десятки мін 120-го калібру в бік позицій український військ поблизу Авдіївки, на що отримав відповідь від наших бійців, які застосували СПГ та стрілецьку зброю.

О 20:00 вечора противник здійснив повторний обстріл Авдіївки, знову застосувавши міномети 120-калібру. Цього разу противник випустив вже двадцять шість мін, та вів вогонь зі станкових протитанкових гранатометів. Цей ворожий обстріл наші захисники також не залишили без відповіді.

Окрім мінометів російсько-окупаційні війська активно застосовували протитанкові ракетні комплекси. Так вчора, о 17:40 в районі населеного пункту Новоселівка Друга збройні формування Російської Федерації підступно обстріляли автомобіль Збройних сил України, який доставляв продукти харчування на позиції підрозділу Об’єднаних сил. Як ми вже відмічали, внаслідок влучання протитанкової керованої ракети, на превеликий жаль двоє військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил отримали поранення несумісні з життям. Також зазнав поранення один український захисник, якого було евакуйовано до військового мобільного госпіталю та надано допомогу.

Упродовж доби противник обстріляв ще низку оборонних позицій українських військ, зокрема поблизу н.п. Опитне, Піски, Чермалик, Павлопіль, Талаківка та Водяне. Там окупанти застосовували переважно піхотне озброєння, включно з гранатометами різних типів та озброєнням бойових машин піхоти.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 05 червня

Від початку поточної доби, станом на 12:00 в районі проведення операції зафіксовано вже п’ять збройних провокацій з боку противника, водночас заборонена зброя поки не застосовувалася.

Так, між 01:00 та 03:00 годинами ночі російсько-окупаційні війська двічі обстріляли українські позиції в районі с. Золоте – 1 зі стрілецької зброї, включно зі снайперською.

О цій же порі фіксувалися прицільні ворожі обстріли з кулеметів та ручних гранатометів РПГ в районі позицій наших військ біля Талаківки і Водяного. Вогонь противник вів з напрямку н.п. Пікузи та Азов відповідно.

Також, о 10:40 противник відкрив вогонь з кулеметів в районі Новогригорівки.

Від початку поточної доби, внаслідок цих обстрілів, на жаль, загинув військовослужбовець Збройних сил України.

Висловлюємо співчуття рідним і близьким загиблого захисника України. Вічна пам’ять Герою!

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: