Карта ООС: ситуація на сході України на 4 червня

Читать на русском

Ситуація на сході країни на 4 червня 2019 року за даними РНБО України, прес-центру ООС, Міністерства оборони, журналістів і волонтерів.

Обстріли:

Кількість вогневих провокацій, здійснених російсько-окупаційними військами на лінії зіткнення за вчорашню добу знову зросла. Як і раніше, противник дотримується тактики постійної зміни місць і районів ведення вогню, періодично застосовуючи заборонені зразки зброї.

Загалом за вчорашню добу обліковано тринадцять фактів порушення режиму тиші з боку противника. В штабі операції нарахували двадцять чотири міни 120-го та близько десятка мін 82-го калібру, випущених противником в бік наших позицій.

Внаслідок бойових дій, що тривали минулої доби на сході України, жоден український воїн не загинув і не був поранений.

За повідомленням штабу операції із посиланням на дані української розвідки, минулої доби одного окупанта було поранено.

Напрямки:

Луганський напрямок

Тут минулої доби окупант відкривав вогонь лише двічі, але в обох випадках це були обстріли з мінометів, калібри яких заборонені до застосування.

Вкотре під ворожим вогнем вчора перебували українські військовослужбовці, які обороняють н.п. Попасна. Так, о 05:55 ранку російсько-окупаційні війська, з напрямку с. Молодіжне завдали вогню в бік позицій Об’єднаних сил з мінометів 120 калібру, гранатометів різних типів та стрілецької зброї, включно з кулеметами.

Військовослужбовці Збройних Сил України зреагували миттєво, відкривши вогонь на ураження з озброєння БМП та іншої піхотної зброї. Перестрілка тривала до 08:00 ранку. Варто зазначити, що під час цього вогневого нальоту противник витратив і бік наших позицій двадцять чотири міни 120-го калібру, але оборонці Попасної мужньо витримали цей потужний ворожий обстріл, та зрештою змусили окупанта припинити вогонь.

Вдруге російсько-окупаційні війська застосували зброю на підступах до Новозванівки. Тоді, рівно о 12:00 годині дня, зі сторони с. Калинове окупант завдав вогню з мінометів калібру 82 мм, станкових гранатометів та бойових машин піхоти. Обстріл тривав сорок хвилин. Упродовж цього часу противник встиг випустити по наших оборонних укріпленнях дев’ять мін згаданого калібру. На цю ворожу збройну провокацію наші захисники не відповідали, аби не наражати на небезпеку мирних людей, якими окупанти прикриваються, ведучи свої злочинні обстріли.

Таким чином, вчора на Луганському напрямку зафіксовано дві збройні провокації, що сталися до обіду. Решту доби ворожа зброя там мовчала.

Донецький напрямок

Саме тут ворог здійснив за вчорашню добу найбільшу кількість збройних провокацій, а саме одинадцять.

Зокрема, тричі упродовж дня противник обстрілював позиції українських військ в районі Новоселівки Другої. Обстріли велися з напрямків с. Крута Балка та Василівка. Там противник застосовував протитанкові керовані ракети, міномети 120-го і 82-го калібрів та гранатомети СПГ.

Також тричі під ворожі обстріли потрапляли оборонці с. Піски, де окупант вів вогонь з піхотного озброєння.

Під ворожим мінометним вогнем перебували вчора оборонні укріплення наших військ неподалік Верхньоторецького та Авдіївки.

Окрім того, російсько-окупаційні війська обстрілювали з зенітних установок опорні пункти Об’єднаних сил біля Кам’янки, Водяного та Новотроїцького, ведучи вогонь зі сторони окупованих н.п. Ужівка, Докучаєвськ та с. Крута Балка.

Більшість зі згаданих провокативних дій ворога не залишилися без адекватної реакції з боку військовослужбовців Збройних Сил України – наші бійці вели активні оборонні дії та відповідали противнику вогнем зі штатного піхотного озброєння.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 04 червня

Від початку поточної доби, станом на 12:00 в районі проведення операції Об’єднаних сил противник відкривав вогонь двічі. Обидва ворожі обстріли фіксувалися на Донецькому напрямку.

Так, о 05:15 ранку російсько-окупаційні війська здійснили вогневий наліт із застосуванням мінометів на позиції Об’єднаних сил в районі Авдіївки. Обстріл вівся з напрямку н.п. Спартак і тривав майже годину, упродовж якої противник витратив два десятки мін згаданого калібру.

Другий обстріл з боку противника стався неподалік Опитного, де окупант вів вогонь зі станкових протитанкових гранатометів.

Станом на зараз ситуація залишається стабільною та цілком контрольованою підрозділами Збройних Сил України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: