В Україні почали впроваджувати автоматизований обмін даними між держустановами

Читать на русском
В Україні запрацювала Трембіта - система, яка автоматично синхронізує інформацію з державних реєстрів та баз даних.

В Україні 22 травня запрацювала система електронної взаємодії «Трембіта», яка здійснює обмін даними без участі людини і дозволяє органам влади безпечно і оперативно обмінюватися інформацією.

Про це повідомляється на сайті Державного агентства з питань електронного уряду, пише «Слово і Діло».

Перший обмін даними на основі «Трембіти» запущений в медичній сфері Автоматичний обмін впроваджений між Національною службою здоров'я України (НСЗУ) і Державною службою України з питань лікарських засобів і контролю за наркотиками. А конкретно - для програми «Доступні ліки».

Автоматичний обмін даними між відомствами спростить процедуру перевірки аптечних установ на наявність ліцензії. Таким чином відшкодування вартості ліків за рахунок бюджету отримають тільки ті аптеки, які працюють на законних підставах в рамках програми, йдеться в повідомленні.

Масштабне впровадження «Трембіти» дає початок невідворотним змінам у взаємодії як державних органів між собою, так і у взаємодії бізнесу і громадян - з державою. Адже це - швидкість і прозорість державних процесів, яка виливається в економію часу і раціональне використання бюджетних коштів. І, безумовно, це зручність для громадян. Їм не доведеться більше звертатися до одного органу, щоб взяти якусь довідку для іншого. З «Трембіта» бігати починають дані, а не люди.   «Трембіту» повинні були запустити ще в 2017 році. Але виникли труднощі Українська система заснована на естонському аналогу X-Road, який уряд купив у листопаді 2017 року. Запуск перших взаємодій планувався ще на 2017 рік, але його відклали.

За словами Олексія Вискуба, першого заступника голови Державного агентства з питань електронного уряду, протягом 2018 року естонські фахівці допрацьовували «Трембіту»: локалізували і кастомізували систему під вимоги законодавства України, в тому числі щодо захисту інформації та цифрового підпису: «Одночасно ми тестували систему з усіма базовими реєстрами, будували тестові взаємодії. Розробили і прийняли багато нормативних документів. На баланс агентству система була передана восени 2018 року».

Раніше повідомлялося, що Порошенко підписав указ про запровадження 5G.

Також Омелян заявляв, що на дорогах України запустять зв'язок 5G.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: