Справа Майдану: чи дасть щось допит Порошенка та як можна було змінити перебіг виборів

Читать на русском
Віталій Титичадвокат сімей Небесної сотні

Порошенко був присутній під час конкретних подій, його допит має важливе значення для розслідування. Однак чому не підписаний протоколу допиту – питання, на жаль, уже не юридичного характеру.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів адвокат сімей Небесної Сотні Віталій Титич.

«Складно сказати, чи правильно допитувати зараз, чи ефективно. Якщо в слідчого виникає необхідність, то він може допитати особу в будь-який період протягом досудового розслідування. Це його право та обов’язок для усунення неточностей, уточнень. Можуть бути повторні допити. Це нормальна ситуація, коли свідків допитують кілька разів. Інше питання, чому Порошенко не підписав протокол допиту раніше», – зазначив Титич.

Зрозуміло, що без підписів це не протокол, він не міг використовуватися жодним чином у розслідуванні. Це не просто підписання свідчень. На протоколі допиту щонайменше 10 разів потрібно поставити підпис: про те, що особа попереджена про кримінальну відповідальність, чи бажає мати адвоката та щодо іншого, уточнив він.

«Сенс у тому, що без підписів це не має сенсу», – додав адвокат.

Він нагадав, що Порошенко був присутній під час конкретних подій. 1 грудня – це дуже важливий момент для розслідування.

«Це перші провокації, Порошенко був присутній. І в цій частині дійсно свідчення важливі. Крім того, він був учасником певних переговорів, його свідчення тут також важливі», – підкреслив експерт.

Однак, на його думку, навряд чи буде якась конкретика.

«Питання до Порошенка – це питання кримінального провадження, про яке говорять весь час, щодо перешкоджання розслідуванню справ Майдану. Якби він хоча б на 30% пішов назустріч адвокатам та потерпілим у контексті забезпечення реального розслідування в межах його повноважень і можливостей, то ці президентські вибори Порошенко міг би виграти», – пояснив він.

«Тим не менш, попри політичні виклики, риторика була такою, що потрібно все передавати до суду, й у тій ситуації він наполегливо порадив завершити розслідування. Це попри те, що він має інформацію, що і як відбувається. Це дуже серйозний месидж», – резюмував Віталій Титич.

Як повідомлялося, Порошенко не прийшов на допит через участь у церемонії приведення до присяги суддів Верховного суду України.

У ГПУ говорять, що готові ініціювати силовий привід президента Петра Порошенка на допит після припинення президентських повноважень у разі неявки в добровільному порядку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: