СБУ заявила про затримання шпигуна в поліції Харкова

Читать на русском
Поліцейський зібрав інформацію про понад 500 українських громадян, яких називав нацистами, зазначили в СБУ.

Співробітники Служби безпеки України викрили співробітника Головного управління Нацполіції в Харківській області на співпраці з ГУ Генштабу Збройних сил РФ.

Як пише «Слово і Діло», про це на брифінгу в четвер, 11 квітня, повідомив представник департаменту контррозвідки СБУ Володимир Настюк.

За даними української спецслужби, поліцейського завербували в російському місті Білгород, куди він пізніше їздив для зустрічей зі своїм куратором.

«Перетин державного кордону України поліцейським здійснювався під час вихідних терміном на один-два дні. Ці поїздки він приховував перед оточенням під легендою нібито відвідуванням родичів», - сказав представник контррозвідки СБУ.

Оперативники СБУ задокументували, що поліцейський використовував своє службове становище для збору і передачі російському куратору секретної інформації, що циркулює в МВС і Нацполіції. Також він надавав відомості про дислокацію і мобілізаційну готовність військових підрозділів і силових структур на території Харківської області.

Зловмисника затримали 9 квітня. Під час обшуку за місцем проживання поліцейського було вилучено докази його протиправної діяльності та зв'язків з офіцером російської військової розвідки, зокрема магнітні носії інформації з грифом обмеження доступу, а також комп'ютер, на якому оброблялися, зберігалися і передавалися отримані розвідувальні відомості.

«Ідеться про інформацію з грифом «Секретно» і «Для службового користування», - уточнив Настюк.

Встановлено, що поліцейський здійснював збір та узагальнення інформації про патріотично налаштованих жителів Харківського регіону.

«Цю «добірку» матеріалів він цинічно назвав «Нацисти та їхні спільники в м. Харків». Тут повні установчі дані, ідентифікатори зв'язку, адреси проживання, сторінки в соцмережах щодо понад 500 українських громадян. Це і активісти громадських політичних об'єднань, волонтерських рухів, добровольці Національної гвардії, учасники АТО і інші», - наголосив представник СБУ.

Затриманому оголошено підозру в скоєнні злочину за статтею про державну зраду (ч.1 ст.111 КК України). Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу.

Раніше СБУ викрила у Запоріжжі хакера, найнятого російськими спецслужбами. Він повинен був здійснювати атаки на держустанови, задіяні в підготовці та проведенні виборів.

Також СБУ затримала одного з організаторів схеми легалізації бойовиків.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: