Карта ООС: ситуація на сході України на 5 квітня

Читать на русском

Ситуація на сході країни на 5 квітня 2019 року за даними РНБО України, прес-центру ООС, Міністерства оборони, журналістів і волонтерів.

Обстріли:

Минулої доби російсько-окупаційні війська вкотре збільшили кількість вогневих провокацій. При цьому дещо зросла кількість мінометних та артилерійських снарядів, випущених противником в бік оборонних позицій Об’єднаних сил.

Загалом, упродовж доби 4 квітня, в районі відсічі та стримування російської агресії в Донецькій та Луганській областях, обліковано десять фактів порушення режиму перемир’я з боку російсько-окупаційних військ.

Щоразу військовослужбовці Об’єднаних сил, із застосуванням штатної зброї придушували вогневу активність противника.

Прицільний вогонь, який відкривали наші оборонці у відповідь на ворожі збройні провокації, виявився доволі ефективним: за повідомленням української розвідки, минулої доби чотирьох окупантів було ліквідовано та двох поранено.

Щодо втрат у лавах Об’єднаних сил: жоден український військовослужбовець внаслідок бойових дій не загинув.

Водночас, через ворожі мінометні обстріли дістав поранення один військовослужбовець Збройних Сил України.

Наразі він отримує необхідну медичну допомогу в одному з військових госпіталів.

Луганський напрямок

Ворог суттєвої активності не виявляв, порушивши режим припинення вогню лише один раз. Сталося це надвечір, коли підрозділ противника, який влаштував свої вогневі позиції в районі н.п. Голубівське, відкрив вогонь з артилерійських систем 152-го калібру в бік оборонців с. Новотошківське, витративши шість снарядів.

Решта доби у смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Північ» минула без перестрілок.

Донецький напрямок

Переважна більшість вогневих провокацій з боку противника сталися вчора тут.

Минулої доби задокументовано дев’ять фактів ведення противником вогню в бік українських військових.

Обстріли почалися зранку, і не вщухали до настання сутінок.

Зокрема, тричі за добу російсько-окупаційні війська обстріляли з мінометів опорні пункти Об’єднаних сил на підступах до с. Лебединське. Вогонь вівся з мінометних систем 120-го та 82-го калібрів та ствольної артилерії калібру 122 мм.

Двічі противник відкривав вогонь в бік оборонців Авдіївки. Під час першого обстрілу, який окупанти здійснили о 16:50, неподалік тамтешніх позицій наших захисників вибухнули десять мінометних снарядів 82-го калібру, та лунали ворожі постріли зі стрілецької зброї.

Вдруге російсько-окупаційні війська застосували зброю в районі Авдіївки рівно о 19:00. Тоді ворог додатково застосував вогонь мінометів вже більш потужного калібру, та здійснив кілька пострілів зі станкових гранатометів. Обстріл тривав більше години і вівся з напрямку с. Мінеральне.

Іншими населеними пунктами, де вчора також було неспокійно, стали Піски, Павлопіль, Талаківка та Новоселівка Друга.

В районах згаданих селищ фіксувалися ворожі постріли з гранатометів, кулеметів крупних калібрів та гранатометів різних систем.

Обстановка на лінії фронту на сьогодні, 5 квітня

Від початку поточної доби, станом на 12:00 в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано три обстріли з боку російсько-окупаційних військ, усі сталися на Донецькому напрямку.

Так, о 06:18 противник застосував вогонь мінометів 120-го калібру, з витратою 13 боєприпасів, у напрямку с. Водяне.

О цій же порі, зі сторони с. Саханка російсько-окупаційні війська обстріляли позиції наших військ на підступах до Лебединського, випустивши дві міни 120-го калібру, та ведучи вогонь з кулеметів. Наші оборонці відповіли противнику вогнем з СПГ.

Окрім того, неподалік Павлополя задокументовано ворожий вогонь з бойових машин піхоти та великокаліберних кулеметів.

Станом на зараз втрат у лавах українських захисників не обліковано.

Ситуація перебуває під повним контролем підрозділів Збройних Сил України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: