Карта ООС: ситуація на сході України на 3 квітня

Читать на русском

Ситуація на сході країни на 3 квітня 2019 року за даними РНБО України, прес-центру ООС, Міністерства оборони, журналістів і волонтерів.

Обстріли:

Переважна більшість вогневих провокацій з боку противника, задокументованих минулої доби в районі проведення операції Об’єднаних сил, сталися із застосуванням мінометів та ствольної артилерії.

Загалом, упродовж доби 2 квітня, в районі відсічі та стримування російської агресії в Донецькій та Луганській областях, обліковано п’ятнадцять фактів порушення режиму перемир’я з боку російсько-окупаційних військ.

Щоразу військовослужбовці Об’єднаних сил оперативно придушували вогневу активність противника.

На превеликий жаль, внаслідок бойових дій, що тривали минулої доби на сході України, двоє військовослужбовців Збройних Сил України загинули.

Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким загиблих військовослужбовців Збройних Сил України.

Вічна пам’ять Героям, які полягли в боях за Україну!

Окрім того, через ворожі артилерійські обстріли ще двоє наших захисників дістали поранення. Їх було оперативно доправлено до військових госпіталів, та надано невідкладну медичну допомогу.

Як повідомляє наша розвідка, минулої доби, влучним вогнем у відповідь на ворожі обстріли підрозділи Об’єднаних сил завдали противнику втрат у живій силі.

Так, трьох окупантів зі складу російсько-окупаційних військ було знищено та вісьмох поранено.

Луганський напрямок

Вчора зафіксовано сім ворожих обстрілів, і практично жоден з них не обійшовся без ведення противником вогню із заборонених зразків зброї.

Найбільш гаряче за добу було в районі Новозванівки, позиції поблизу якої вчора окупант піддав обстрілам тричі. Перший стався об 11:10, коли противник випустив в бік українських військових близько десятка мін 120-го та 82-го калібрів. Другий обстріл Новозванівки розпочався з 13:25, і тривав до майже 15:00.

Це був більш потужний вогневий вплив, під час якого в районі наших позицій вибухнули двадцять мінометних снарядів важких калібрів.

Вже за лічені хвилини противник завдав третього удару в бік цього населеного пункту. Тоді, окрім мінометів, ворог додатково застосував ствольну артилерію 152-го калібру. Загалом під час цього обстрілу російсько-окупаційні війська витратити тридцять мінометних та шість артилерійських снарядів. Вогонь вівся з напрямку окупованого н.п. Калинове, і тривав близько години.

Упродовж доби ворог активно обстрілював також інші райони, де розташовані позиції українських військових.

Так, о 16:15 та о 22:20 російсько-окупаційні війська, зі сторони н.п Калинове-Борщувате здійснили два вогневі нальоти в бік Попасної, з витратою 28 мін 120-го калібру.

Окрім того, об 11:25 фіксувався мінометний вогонь противника на підступах до Катеринівки. Там окупант, з напрямку с. Молодіжне випустив три міни калібру 120 мм.

На більшість зі згаданих ворожих провокацій, які ворог здійснив у смузі дій Луганського напрямку, наші захисники відкривали вогонь у відповідь.

Донецький напрямок

Там минулої доби задокументовано вісім випадків ведення противником вогню в бік українських військових. Так, рівно о 06:00 ранку під ворожий обстріл з мінометів калібру 120 та 82 мм потрапили позиції поблизу с. Верхньоторецьке. Вогонь вівся з боку н.п. Михайлівка, і тривав упродовж сорока хвилин.

Доволі потужними були відразу три ворожі обстріли в районі Широкиного, які противник здійснив починаючи з 16:14 і до майже 20:00 вечора.

Вогонь окупант вів зі сторони окупованого с. Саханка. Тоді російсько-окупаційні війська витратили кілька мінометних боєприпасів 120-го та 82-го калібрів, а також вели вогонь з кулеметів та СПГ.

Іншими населеними пунктами, де вчора також було неспокійно, стали Авдіївка, Водяне та Гнутове.

В районах згаданих селищ фіксувалися ворожі постріли з гранатометів та стрілецької зброї.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 3 квітня

Від початку цієї доби, станом на 12:00 в районі проведення операції Об’єднаних сил обстрілів з боку російсько-окупаційних військ поки не зафіксовано.

Втрат у лавах українських захисників за поточну добу немає.

Ситуація знаходиться під контролем підрозділів Збройних Сил України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: