У Таїланді розпочалися парламентські вибори

Читать на русском
На всіх дільницях для голосування в королівстві підвищено заходи безпеки. Очікується, що в голосуванні візьмуть участь близько 50 мільйонів виборців.

У Таїланді в неділю, 24 березня, розпочалося голосування на перших з 2011 року парламентських виборах.

Як повідомляє «Слово і Діло», виборчі дільниці працюватимуть до 17:00 (за місцевим часом; о 12:00 - за київським часом). Право голосу в Таїланді мають близько 51,4 мільйона осіб.

Нагадаємо, виборчий цикл у країні був перерваний державним переворотом 2014 року, коли владу захопили військові. Вони обіцяли провести голосування, однак, декілька разів відкладали його.

Основні противники на виборах: прихильники військових і прихильники колишнього прем'єр-міністра Таксіна Чинавата, усунутого у 2006 році. Зараз він переховується за кордоном від звинувачень у зловживанні владою.

Більше 2,8 тисячі кандидатів за партійними списками були допущені виборчкомом до голосування, 68 претендентів від 44 партій поборються за посаду прем'єр-міністра.

Під час голосування оберуть 500 членів нижньої палати парламенту. Однак, за новою конституцією, 250 членів верхньої палати мають призначити військові.

Обидві палати оберуть прем'єр-міністра, якому для перемоги необхідно набрати 50% плюс один голос. Чинна конституція обмежує максимальну кількість місць, які може зайняти одна партія, незалежно від набраних нею голосів.

Виборча комісія і місцева влада працюють над запобіганням можливих заворушень, через це на всіх дільницях для голосування підвищені заходи безпеки.

Збройні формування діють на мусульманському півдні Таїланду вже більше 10 років. Сепаратисти домагаються створення самостійного султанату на території провінцій Паттані, Яла і Наратхіват.

За час конфлікту в регіоні внаслідок перестрілок і вибухів загинули понад 6,8 тисячі осіб.

Нагадаємо, 24 лютого в Молдові пройшли парламентські вибори, на яких перемогу здобула проросійська Партія соціалістів.

А 3 березня відбулися вибори в Естонії. Лідером голосування стала опозиційна Партія реформ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: